Home Expertisecentrum Digitale dissectietafel

Een interactieve 3D benadering van anatomie en fysiologie door virtuele dissectie

De digitale dissectietafel (Anatomage) is een fantastisch hulpmiddel voor onderwijs in anatomie en fysiologie. Met behulp van 3D visualisatie kan de anatomie van het menselijk lichaam nog gedetailleerder worden weergegeven. Dit is de nieuwe manier van leren!

De virtuele dissectie is zeer nauwkeurig en gebaseerd op vier levensechte kadavers. De weergave van de anatomie benadert daardoor echt in vitro dissectieonderwijs. De tafel maakt het mogelijk om de menselijke anatomie en fysiologie te verkennen. De geconserveerde kadavers hebben een gedetailleerde nauwkeurigheid. Er zijn geen chemicaliën, geen onaangename geur, geen terugkerende facilitaire kosten en geen regelgeving aan de digitale dissectietafel verbonden. Daarnaast kan al het gedissecteerde weefsel met een handomdraai worden teruggeplaatst.

Dit krachtige effectieve onderwijsinstrument wordt gebruikt in het bacheloronderwijs van SOMT University of Physiotherapy. En daar zij we trots op! Studenten werken zelfstandig en onder begeleiding van een docent aan en met de digitale dissectietafel. Onderwijs met de digitale dissectietafel is bewezen effectief.

Voor studenten fysiotherapie, geneeskunde, voor zorgprofessionals, maar ook voor ontwerpers van medisch technologie is het essentieel om kennis over de anatomie en fysiologie van het menselijk lichaam te hebben. Met de digitale dissectietafel zijn de mogelijkheden hiervoor oneindig! Naast vier gedigitaliseerde kadavers (lichamen) zijn er ook high resolution preparaten en heel veel verschillend beeldmateriaal voorhanden (MRI-beelden, CT-scans en RO-foto's). Met behulp van geavanceerde software kunnen docenten en studenten 3D-reconstructies maken van het lichaam. Lichamen kunnen virtueel doorgesneden of geroteerd worden om gericht naar bepaalde onderdelen van het lichaam te kijken. 

Docent Anja van ‘t Schip laat in deze video de mogelijkheden van de digitale dissectietafel zien.

SOMT University of Physiotherapy heeft, in samenwerking met Anatomage, twee digitale dissectietafels. Deze revolutionaire visuele dissectietafel geeft onze studenten de mogelijkheid om de anatomie en fysiologie van gedigitaliseerde lichamen in 3D te bestuderen. De digitale dissectietafel wordt ook gebruikt in ons Masteronderwijs en in onze Life Long Learning cursussen.

Dit krachtige klinische tool is speciaal ontwikkeld voor medisch onderwijs en de zorg en beschikt over eindeloos veel mogelijkheden. Het is bijvoorbeeld mogelijk om één lichaamsdeel (bv de lever) te selecteren en te vergelijken met die van een ander lichaam, het complete bloedvatenstelsel te laten zien of om (dwars-) doorsneden te vergelijken met MRI-beelden. Voor docenten, fysiotherapeuten, andere zorgspecialisten en productontwerpers zijn de digitale dissectietafels een uniek product voor het leren van anatomie en fysiologie.

Wij kunnen ons goed voorstellen dat er ook interessante toepassingen mogelijk zijn binnen uw instelling/onderneming. We bieden dit effectieve, krachtige onderwijsinstrument in combinatie met onze expertise aan.


Neem contact op voor meer informatie

Anatomie-onderwijs met de digitale dissectietafel

Door de hoogwaardige inhoud van de digitale dissectietafel is de tafel een krachtig instrument voor anatomie en fysiologie onderwijs. Onderwijs met de digitale dissectietafel is bewezen effectief.

Fig. 2 Focus on the subset of tendentially significant subscores comparions regarding
the listing, the 2D and 3D reporting of anatomical structures. Text: experimental group
randomised tot the use of textbooks of topographical anatomy; VD: experimental group
randomised to the virtual dissection; 2D: reporting of anatomical structures organized on a
bidimensional plane; 3D: reporting of anatomical structures organized on a tridimensional volume.
Percentages are referred tot he proportion of correct answers provided.

Ben je docent aan een hogeschool of universiteit en heb je interesse in het inzetten van de digitale dissectietafel? Neem dan contact met ons op via info@somt.nl
Een van onze professionele docenten uit het digitale dissectie team vertelt je graag meer over de mogelijkheden van de tafel en hoe je deze in kunt zetten in het anatomie-onderwijs.

Cursussen virtuele dissectie op maat

Voor teams van fysiotherapeuten of zorgspecialisten bieden we cursussen virtuele dissectie op maat. Of je je nu wilt verdiepen in de knie met speciale aandacht voor de voorste kruisband, of je kennis wilt vergroten over maag-, darm-, levermedicatie. In overleg stellen we een programma samen dat past bij jullie leerwens. 

Grondige kennis van de (patho) anatomie van de lichamen kan worden verkregen. Dit is een belangrijk deel van het goed kunnen doorgronden van aandoeningen, het verklaren van de klinische symptomen, begrijpen van de invloed hiervan op het bewegend functioneren en eventueel het aandragen van oplossingen.

Tijdens de cursus wordt aan de hand van de digitale dissectietafel, waarin specifieke structuren in 3D zichtbaar gemaakt worden, de normale topografische en functionele anatomie besproken. Hierbij leggen we uiteraard sterke nadruk op de relevante anatomie van de regio waar de cursus over gaat. De functioneel anatomische kennis wordt daarbij gestructureerd in een klinisch kader en/of als klinisch probleem aangeboden in de vorm van casuïstiek en met elkaar uitgewerkt tijdens werkgroep activiteiten.

De cursusopbouw ondersteunt het proces van het klinisch redeneren om uiteindelijk te komen tot een weloverwogen evidence-based klinisch besluit voortvloeiend uit het methodisch fysiotherapeutisch handelen. Ofwel; zorg die er toe doet!

Indien gewenst kunnen we ook accreditatie voor de cursus op maat aanvragen. 
Meer weten over de mogelijkheden voor een cursus op maat? Alles is mogelijk: een dag, een dagdeel, ochtend, middag of avond. We denken graag met je mee. Neem voor meer informatie contact op met info@somt.nl en we helpen je graag verder.

Digitale snijtafel voor ingenieurs en productontwerpers

De gezondheidszorg kan niet zonder technologische innovaties, zoals deze dissectietafel voor educatieve doeleinden. Maar denk aan wearables, systemen om bewegingen mee te analyseren, maar ook aan protheses. We zien steeds meer producten en innovaties die gedragen worden op of in aanraking komen met menselijk lichaam. Voor de ontwikkeling van dit soort producten is anatomische/fysiologische kennis noodzakelijk. 

Ons digitale dissectie team staat klaar om voor medische technologiebedrijven om de wensen te vertalen naar een programma op maat. Zo kunnen wij helpen om de kennis up-to-date te brengen en te houden. Neem contact op met info@somt.nl Wij vertellen je graag meer over de mogelijkheden en nodige je van harte uit voor een demonstratie door één van onze docenten.

Nascholingsaanbod met de digitale snijtafel

In het standaard Lifelong Learning aanbod van SOMT University of Physiotherapy bieden we het hele jaar door cursussen aan waarin we gebruik maken van de digitale dissectietafel om kennis van de (patho-)anatomie en/of fysiologie te verbreden en verdiepen.

  • Virtuele dissectie van de lwk: Van A(natomie) naar B(etere zorg)
  • Virtuele dissectie van de cwk: Van A(natomie) naar B(etere zorg)
  • Virtuele dissectie van de schouder: Van A(natomie) naar B(etere zorg)

Bekijk onze nascholingskalender voor het actuele aanbod of abonneer je op de nascholingsnieuwsbrief om via e-mail op de hoogte gehouden te worden.