Home Nieuws Nieuwspagina

Bekkenfysiotherapie en pelvic organ prolapse, kennis en vaardigheden

06 februari 2023
Bekkenfysiotherapie en pelvic organ prolapse, kennis en vaardigheden
Duur: 1 dag
Ingangsniveau: Geregistreerd (Master) Bekken FT
Investering: € 225,- (exclusief lunch)
Doelgroep : (Master) Bekkenfysiotherapeuten
Deze dag maakt deel uit van het curriculum bekkenfysiotherapie. Deelnemers zullen deze dag gezamenlijk met de Master Bekkenfysiotherapie studenten volgen.

Samenvatting

Ben je bekkenfysiotherapeut en wil je je kennis en vaardigheden mbt prolaps updaten? Dan is deze dag echt geknipt voor jou! Aan het eind van de scholingsdag ben je op de hoogte van de actuele gynaecologisch chirurgische interventies, de resultaten en de gevolgen daarvan op het algeheel functioneren. Tevens kun je de fysiotherapeutische diagnostiek bij prolaps beschrijven, onderbouwen en uitvoeren. Je bent op de hoogte van de invloed van buikdruk in de ADL en kunt een fysiotherapeutisch therapeutisch proces beschrijven, onderbouwen en uitvoeren. Als laatste ben je op de hoogte van de invloed van de menopauze op het ontstaan of manifesteren van een prolaps net als van de effecten en  gevolgen van hormoonsubstitutie.

Doelstelling

Deze scholingsdag vernieuwt, verdiept, verbreedt en onderhoudt bekkenfysiotherapeutische kennis en vaardigheden.

Competentiegebieden

Er wordt gewerkt aan meerdere rollen te weten zorgverlener, samenwerkingspartner, reflectieve professional, innovatieve professional en communicator.

Korte inhoud

De dag begint met een responsiecollege waarin een update van de gynaecologische (chirurgische) interventies bij prolaps wordt gegeven.

Er zijn twee skillsblokken. Er wordt gewerkt aan het bekkenfysiotherapeutisch diagnostisch proces waarin onder andere de POPQ getraind wordt. Maar er zijn steeds meer meetinstrumenten gevalideerd in de diagnostiek bij POP; ook deze komen (kort) aan bod. Daarna wordt gekeken naar het opstellen en uitvoeren van het therapeutisch proces waarbij zowel oefentherapeutische als gedragsmatige aspecten behandeld zullen worden. Ook de buikdruk staat op het programma waarbij met name gekeken zal worden hoe het reduceren van buikdruk kan worden geïmplementeerd in de ADL.

Als laatste wordt de invloed van de menopauze op het ontstaan en het toenemen van POP besproken. De effecten van hormoonsubstitutie zowel lokaal als totaal worden belicht.

Werkvormen

Er wordt theoretische kennis gedeeld in twee responsiecolleges. Daarnaast zijn er ook twee practicum blokken.

Eindniveau

Na afloop ben je op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen t.a.v. gynaecologische, chirurgische interventies, de ontwikkelingen t.a.v. hormoonsubstitutie en de recente ontwikkelingen in het diagnostisch en therapeutisch bekkenfysiotherapeutisch proces. je bent in staat om de patiënt met prolapsklachten te informeren m.b.t. chirurgische interventies en hormoonsubstitutie en je kunt een diagnostisch en therapeutisch bekkenfysiotherapeutisch proces bij een patiënt met prolaps uit te voeren en te onderbouwen.

Zelfstudie / voorbereiding

De voorbereiding bestaat uit het lezen van relevante wetenschappelijke literatuur, richtlijnen en online bronnen.

Docenten

Drs. Nicolien Jansen
Gynaecoloog / urogynaecoloog ziekenhuis De Gelderse Vallei, werkgroep bekkenbodem NVOG.
Jantina de Haan
MSC bekkenfysiotherapie, bekkenfysiotherapeut Ureterp, Docent SOMT Bekkenfysiotherapie, coach, seksuologisch hulpverlener.
Liesbeth Westerik
MSPT, co-hoofd SOMT Bekkenfysiotherapie.
Dr. Manon Kerkhof
Gynaecoloog / urogynaecoloog bij Curilion, menopauzespecialist, auteur van "Ook leuke meisjes worden vijftig".

Cursusdata

Maandag 6 februari 2023 van 09.00 - 17.00 uur (exclusief lunch)

Tijdsbesteding

De totale tijdsbesteding voor deze scholing bedraagt 10 uur:

  • 1 x contactdag van 6 uur
  • Zelfstudie 4 uur

Accreditatie

Accreditatiepunten vraagt de cursist zelf aan bij zijn/haar eigen kwaliteitsregister (let op: niet alle kwaliteitsregisters bieden hier de mogelijkheid voor. Vraag dit zelf goed na).

Locatie

SOMT University of Physiotherapy

N.B. Deze Lifelong learning activiteit vindt doorgang bij voldoende deelname. In geval van annulering worden inschrijvers tijdig op de hoogte gesteld.

Ben je lid van alumnivereniging VASTUS? Dan ontvang je 10% korting op alle LLL events.
Alle betalingen van Lifelong Learning cursussen gaan momenteel op rekening.