Home Nieuws Nieuwspagina

Bekkenfysiotherapie in de pre- en postpartum periode

28 maart 2023
Bekkenfysiotherapie in de pre- en postpartum periode
Duur: 1 dag
Ingangsniveau: Minimaal Algemeen FT
Investering: € 225,- (exclusief lunch)
Doelgroep : (Master) Bekkenfysiotherapeuten en fysiotherapeuten die geïnteresseerd zijn in dit onderwerp.
Deze dag maakt deel uit van het curriculum bekkenfysiotherapie. Deelnemers zullen deze dag gezamenlijk met de Master Bekkenfysiotherapie studenten volgen.

Samenvatting

Ben je bekkenfysiotherapeut en wil je je kennis en vaardigheden mbt pre- en postpartumzorg updaten? Dan is deze dag echt geknipt voor jou! Een verloskundige frist de kennis op mbt de fysiologie en pathofysiologie van de zwangerschap en bevalling. Een bekkenfysiotherapeut bespreekt de specifieke gevolgen op de bekkenregio en de effecten van trainen in de peripartum periode. Er wordt gekeken wie, hoe en wanneer er veilig getraind kan worden in de peripartum periode.

Doelstelling

Deze scholingsdag vernieuwt, verdiept, verbreedt en onderhoudt bekkenfysiotherapeutische kennis en vaardigheden.

Competentiegebieden

Er wordt gewerkt aan meerdere rollen te weten zorgverlener, samenwerkingspartner, reflectieve professional, innovatieve professional en communicator.

Korte inhoud

De dag begint met een responsiecollege van de verloskundige waarin de fysiologie en de meest voorkomende pathofysiologie van de zwangerschap worden. besproken. Hierdoor ben je in staat fysiologie en pathofysiologie bij je eigen cliënten te signaleren en indien geïndiceerd de cliënt te adviseren de verloskundige of gynaecoloog te consulteren. Daarna worden de fysiologie en de pathofysiologie van de bevalling besproken en op welke aspecten bekkenfysiotherapeutisch handelen daadwerkelijk effectief is.

Het tweede deel van de dag wordt ingevuld door de bekkenfysiotherapeut. Besproken worden de meest voorkomende bekkenbodemletsels en de gevolgen daarvan bij zwangerschap en bevalling. Is het mogelijk te voorspellen welke vrouw ad risk is voor het ontwikkelen van bekkenbodemletsel? Zijn er preventieve acties mogelijk?

De dag wordt afgesloten met de effecten van sporten / trainen tijdens de peripartum periode. Kunnen alle zwangere vrouwen veilig trainen? Wat zijn de contra-indicaties? Hoe train je op een veilige manier?

Na afloop van deze dag heb je antwoord op bovenstaande vragen.

Werkvormen

Er wordt kennis gedeeld in meerdere responsiecolleges.

Eindniveau

Na afloop ben je op de hoogte van de nieuwste inzichten m.b.t. fysiologische en pathologische veranderingen tijdens zwangerschap en bevalling en ben je staat een indicatie te stellen  en een verantwoorde keuze te maken m.b.t. trainen / sporten in de peripartum periode.

Zelfstudie / voorbereiding

De voorbereiding bestaat uit het bestuderen van relevante wetenschappelijke literatuur.

Docenten

Marieke Bink-Buis MSc
Verloskundige VUMC.
Liesbeth Westerik
MSPT, co-hoofd SOMT University of Physiotherapy Bekkenfysiotherapie.

Cursusdata

Dinsdag 28 maart 2023 van 09.00 - 17.00 uur (exclusief lunch)

Tijdsbesteding

De totale tijdsbesteding voor deze scholing bedraagt 10 uur:

  • 1 x contactdag van 6 uur
  • Zelfstudie 4 uur

Accreditatie

Accreditatiepunten vraagt de cursist zelf aan bij zijn/haar eigen kwaliteitsregister (let op: niet alle kwaliteitsregisters bieden hier de mogelijkheid voor. Vraag dit zelf goed na).

Locatie

SOMT University of Physiotherapy

N.B. Deze Lifelong learning activiteit vindt doorgang bij voldoende deelname. In geval van annulering worden inschrijvers tijdig op de hoogte gesteld.

Ben je lid van alumnivereniging VASTUS? Dan ontvang je 10% korting op alle LLL events.
Alle betalingen van Lifelong Learning cursussen gaan momenteel op rekening.