Home Nieuws Nieuwspagina

Planning en periodisering bij de sportende patiënt

28 januari 2023
Planning en periodisering bij de sportende patiënt
Duur: 1/2 dag
Ingangsniveau: Minimaal Algemeen FT
Investering: € 112,50 (exclusief lunch)
Doelgroep:  (Sport)fysiotherapeuten 

Deze dag maakt deel uit van het curriculum Master sportfysiotherapie. Deelnemers zullen deze dag gezamenlijk met de Master Sportfysiotherapie studenten volgen.

Samenvatting

Planning en periodisering is een essentieel onderdeel van het functioneren als sportfysiotherapeut. Het is belangrijk dit mee te nemen in de behandeling van sporters teneinde een veilige sportparticipatie en/of snellere terugkeer naar de sportactiviteit te waarborgen.

Doelstelling

Deze scholingsdag biedt een upfresh/refresh van de kennis en inzichten rondom planning en periodisering bij de sportende patiënt.

Competentiegebieden

Er wordt gewerkt aan meerdere rollen te weten expert care provider en health advocate.

Korte inhoud

Door middel van planning en periodisering wordt geprobeerd om de trainingsbelasting en trainingsvorm zo nauwkeurig mogelijk te sturen en af te stemmen op de fysieke en psychische mogelijkheden van de sporter. Door te variëren in omvang en intensiteit van de training, wordt getracht de sporter op het juiste moment in ‘vorm’ te krijgen en het risico op overtraining te beperken. Vorm betekent dat een sporter in staat is, op een bepaald moment, een (individueel) hoogst mogelijke prestatie te leveren. Dit is niet alleen van toepassing tijdens een wedstrijdjaar maar ook tijdens een revalidatie en return to sport. Trainer, fysiotherapeut en sporter bepalen samen waar en wanneer dit punt moet/kan worden bereikt. Zonder planning berust alles wat door middel van training wordt bereikt op louter toeval. Het bovenstaande is voornamelijk gericht op de prestatie- of wedstrijdsport. Dit sluit niet uit dat ook in de recreatiesport planningsdoelen in relatie tot de sporters kunnen worden gemaakt.

Werkvormen

Er wordt kennis gedeeld in een responsiecollege.

Eindniveau

Op basis van de vergaarde kennis krijg je meer inzicht in de adviezen op het gebied van belasting en belastbaarheid van de sporter(s) en kan je de fitheid van sporters in kaart brengen. Op basis van wetenschappelijke onderbouwing kan je gerichte beslissingen nemen betreffende sportparticipatie/return to sport en krijg je meer inzicht in de periodisering passend bij trainingsbelasting en trainingsvormen van de sporter(s). Het gaat over een up-/refresh course.

Docenten

dr. Reinout van Schuylenbergh, KU Leuven

Reinout is inspanningsfysioloog en sportwetenschapper. Tevens zaakvoerder van Triathloncoach.be en 3Lab.be. Hij is docent aan de KU Leuven en de Vlaamse Trainersschool (VTS) in de programma's voor triatlon en wielrennen. Hij heeft meer dan 25 jaar ervaring in het coachen van atleten en het ondersteunen van coaches. Zijn voornaamste expertise betreft het vertalen van wetenschappelijke informatie naar praktische aanbevelingen.

Cursusdata

Zaterdag 28 januari 2023 van 09.00 - 12.30 (exclusief lunch)

Tijdsbesteding

De totale tijdsbesteding voor deze scholing bedraagt 3 uur.

  • halve contactdag(en) a 3 uur

Accreditatie

Accreditatiepunten vraagt de cursist zelf aan bij zijn/haar eigen kwaliteitsregister (let op: niet alle kwaliteitsregisters bieden hier de mogelijkheid voor. Vraag dit zelf goed na).

Locatie

SOMT University of Physiotherapy

N.B. Deze Lifelong learning activiteit vindt doorgang bij voldoende deelname. In geval van annulering worden inschrijvers tijdig op de hoogte gesteld.

Ben je lid van alumnivereniging VASTUS? Dan ontvang je 10% korting op alle LLL events.
Alle betalingen van Lifelong Learning cursussen gaan momenteel op rekening.