Home Nieuws Nieuwspagina

Voor bekkenfysiotherapeuten: de optie rectale ballon bij darmproblemen

13 maart 2023
Voor bekkenfysiotherapeuten: de optie rectale ballon bij darmproblemen
Duur: 1 dag
Ingangsniveau: (Master) Bekkenfysiotherapeut
Investering: € 225,00 (exclusief lunch)
Doelgroep: (Master) Bekkenfysiotherapeut

Deze dag maakt deel uit van het curriculum Master bekkenfysiotherapie. Deelnemers zullen deze dag gezamenlijk met de Master bekkenfysiotherapie studenten volgen.

Samenvatting

Werk je als bekkenfysiotherapeut en ervaar je een drempel om de rectale ballon in te zetten bij je patiënten met darmklachten? Je hebt het geleerd tijdens je opleiding, maar het komt er niet van? Deze dag zal je informeren over de theorie en de techniek instrueren van de rectale ballon, zodat je over deze drempel heen kunt stappen en je patiënten beter kunt helpen. Aan de hand van casuïstiek zal gewerkt worden aan trainingsmethoden met de ballon.
Daarnaast zul je een hoorcollege door de gynaecoloog volgen over obstetrisch bekkenbodem- en sfincterletsel in relatie tot anorectale stoornissen. Dit is een veel voorkomende oorzaak voor fecale incontinentie bij vrouwen later in hun leven.
De MDL-arts zal de dag afsluiten met haar college over de technieken en de betekenis van de resultaten van anorectaal functieonderzoek.

Doelstelling

Deze scholingsdag vernieuwt, verdiept, verbreedt en onderhoudt bekkenfysiotherapeutische kennis en vaardigheden.

Competentiegebieden

Er wordt gewerkt aan meerdere rollen te weten zorgverlener, samenwerkingspartner, reflectieve professional, innovatieve professional en communicator.

Korte inhoud

De dag begint met een college door de gynaecoloog over welke letsels van de bekkenbodem en de anale sfincter kunnen ontstaan tijdens de partus. Wat heeft het letsel voor gevolgen?

Er zijn twee vaardigheidsblokken deze dag. In het eerste blok wordt het diagnostisch proces met de ballon besproken en getraind door de deelnemers. In het tweede komen behandelmethoden aan bod die gericht zijn op de meest voorkomende klachten zoals evacuatieprobleem en fecale incontinentie.

De dag wordt afgesloten met een interactief college door de MDL-arts. Hierbij worden de anorectale funtieonderzoeken besproken en de resultaten kritisch bekeken. Het doel is dat de deelnemer in staat is om uitslagen van patiënten te interpreteren, zodat zij samen met de bevindingen van het bekkenfysiotherapeutisch onderzoek kan komen tot een weloverwogen oordeel over behandeling.


Werkvormen

Er wordt theoretische kennis gedeeld in twee interactieve colleges. Daarnaast zijn er twee practicum blokken.

Eindniveau

Na afloop ben je in staat de rectale ballon toe te passen voor diagnostiek en behandeling bij patiënten met darmklachten en bekkenbodemdysfuncties. Je bent op de hoogte van obstetrische complicaties die kunnen leiden tot bekkenbodemklachten. Je kunt anorectale functieonderzoeken interpreteren voor de patiënten in jouw bekkenfysiotherapeutische praktijk.

Zelfstudie / voorbereiding

Ter voorbereiding zal de cursist gevraagd worden om een aantal wetenschappelijke artikelen te bestuderen.

Docenten

  • Dr Richelle Felt-Bersma, MDL-arts VUMC Amsterdam(tot mei 2022),  onderzoeker, internationale comités zoals IAPWG en Rome lV committee, medewerking aan richtlijnen
  • Drs Kristine Janssen, fellow urogynaecology, UMC Utrecht
  • Bianca Ruigrok MSc bekkenfysiotherapie, bekkenfysiotherapeut Fysio Centrum Amsterdam, Docent SOMT Bekkenfysiotherapie
  • Yvonne Huis in’t Veld, MSc Fysiotherapiewetenschap, bekkenfysiotherapeut Fysiotherapie Maarn-Maarsbergen, Docent SOMT Bekkenfysiotherapie
  • Roelfrieke Naber, MSc Fysiotherapiewetenschappen, bekkenfysiotherapie Ziekenhuis Gelderse Vallei Ede, Docent SOMT Bekkenfysiotherapie

Cursusdata

Maandag 13 maart 2023 van 09.00 - 12.30 (exclusief lunch)

Tijdsbesteding

De totale tijdsbesteding voor deze scholing bedraagt 10 uur.
 • 1 contactdag a 6 uur
 • Zelfstudie 4 uur

Accreditatie

Accreditatiepunten vraagt de cursist zelf aan bij zijn/haar eigen kwaliteitsregister (let op: niet alle kwaliteitsregisters bieden hier de mogelijkheid voor. Vraag dit zelf goed na).

Locatie

SOMT University of Physiotherapy

N.B. Deze Lifelong learning activiteit vindt doorgang bij voldoende deelname. In geval van annulering worden inschrijvers tijdig op de hoogte gesteld.

Ben je lid van alumnivereniging VASTUS? Dan ontvang je 10% korting op alle LLL events.
Alle betalingen van Lifelong Learning cursussen gaan momenteel op rekening.

Samenvatting