Anderhalvelijnszorg: Gericht Verwijzen

Toelatingseisen
- Het diploma van een door een beroepsinhoudelijke vereniging erkende masteropleiding (Msc.), dan wel;
- Een diploma Master of Science behaald te hebben in het gezondheidsdomein, zoals gezondheidswetenschappen, bewegingswetenschappen, psychologie, geneeskunde, dan wel;
- Een graad van doctor in de wetenschap bereikt hebben, relevant voor het gezondheidsdomein.
Samenvatting
Achtergrond
- een door de beroepsinhoudelijke vereniging erkende Master Sportfysiotherapie diploma (Msc.), dan wel;
- een door de beroepsinhoudelijke vereniging erkende Master Manuele therapie diploma (Msc.).
Doelstelling
Korte inhoud
De masterclass is zodanig opgebouwd dat gedurende de eerste vier lesdagen de voorwaardelijke kennis met betrekking tot methodologie en statistiek van diagnostisch accuratesseonderzoek, anatomie, medische beeldvorming en laboratorium- en functieonderzoek wordt verworven. Lesdagen 5 t/m 8 zijn georganiseerd naar lichaamsregio. Daarin wordt, steeds vertrekkend vanuit kennis van de regio-specifieke pathologie, het klinisch redeneer- en besluitvormingsproces getraind toewerkend naar een beargumenteerde communicatie naar de huisarts van een indicatiestelling voor aanvullend onderzoek in de tweede lijn. Dag 9 is een stagedag in de vorm van een minikliniek. Op dag 10 vindt een deel van de eindtoetsing (50% van de eindbeoordeling) plaats via mondelinge presentaties en communicatie door deelnemers van het klinisch redeneer- en besluitvormingsproces van de indicatiestelling voor aanvullend onderzoek in de tweede lijn bij een (eigen) casus in de extremiteiten. De masterclass wordt vervolgens afgesloten met een toetsing van een schriftelijk verslag van een klinisch redeneer- en besluitvormingsproces van een indicatiestelling voor aanvullend onderzoek in de tweede lijn bij een casus in de wervelkolom, inclusief de bijbehorende communicatie naar de huisarts (50% van de eindbeoordeling). Bij 100% aanwezigheid bij de masterclass, een compleet portfolio en na het behalen van de eindtoetsen ontvangt de deelnemer een certificaat.
Werkvormen
Tijdens de scholing wordt gebruik gemaakt van verschillende werkvormen, o.a. (interactieve) hoorcolleges, werkgroep activiteiten en workshops (practica).
Eindniveau
- De deelnemer is in staat een beargumenteerde indicatie te stellen, en die adequaat te communiceren, voor verwijzing, via de huisarts, voor aanvullende medische beeldvorming (m.n. röntgen, CT, MRI, echografie, botdensitometrie) bij patiënten met klachten over het bewegend disfunctioneren die mogelijk buiten het indicatiegebied van de fysiotherapie liggen;
- De deelnemer is in staat een beargumenteerde indicatie te stellen, en die adequaat te communiceren, voor verwijzing, via de huisarts, voor een aanvullend medisch-specialistisch consult of onderzoek (o.a. laboratoriumonderzoek, functiediagnostiek) bij patiënten met klachten over het bewegend disfunctioneren die mogelijk buiten het indicatiegebied van de fysiotherapie liggen.
Cursusdata
- Dag 1 - Maandag 18 september 2023 van 09.00 - 17.00 uur
- Dag 2 - Vrijdag 6 oktober 2023 van 09.00 - 17.00 uur
- Dag 3 - Zaterdag 7 oktober 2023 van 09.00 - 17.00 uur
- Dag 4 - Maandag 20 november 2023 van 09.00 - 17.00 uur
- Dag 5 - Dinsdag 19 december 2023 van 09.00 - 17.00 uur
- Dag 6 - Maandag 22 januari 2024 van 09.00 - 17.00 uur
- Dag 7 - Zaterdag 10 februari 2024 van 09.00 - 17.00 uur
- Dag 8 - Maandag 11 maart 2024 van 09.00 - 17.00 uur
- Dag 9 - Stagedag, tijdstip en locatie nntb
- Dag 10 - Maandag 13 mei 2024 van 09.00 - 17.00 uur
Docenten
Tijdsbesteding
Accreditatie
Deze cursus geaccrediteerd (90 punten) bij het Kwaliteitshuis Fysiotherapie voor de registers :
- Basisregister Fysiotherapeut (Keurmerk en KRF)
- Manueeltherapeut (KRF)
- Sportfysiotherapeut (KRF)
Locatie
SOMT University of Physiotherapy
N.B. Deze Lifelong learning activiteit vindt doorgang bij voldoende deelname. In geval van annulering worden inschrijvers tijdig op de hoogte gesteld.
Ben je lid van alumnivereniging VASTUS? Dan ontvang je 10% korting op alle LLL events.