Bekkenbodemzorg bij transgender personen
Duur: 1 dag
Ingangsniveau: (Master) bekkenfysiotherapeut/ (Master) bekkenoefentherapeut
Investering: € 285,-
Doelgroep: (Master) bekkenfysiotherapeut/ (Master) bekkenoefentherapeut
Samenvatting
Wanneer je genderidentiteit niet overeenkomt met je biologische geslacht spreekt men van genderincongruentie. Men kan een transitietraject starten om het lichaam meer in lijn te krijgen met het ervaren geslacht. Men kan naast een sociale transitie ook de wens hebben voor een medische transitie. Hierbij gaat het om lichamelijke aanpassingen naar het gewenste geslacht door middel van hormonale behandeling dan wel een operatieve ingreep (ingrepen).
In de praktijk van de bekkenfysiotherapeut melden zich ook vaker transgender personen met bekkenbodem gerelateerde problemen. Een aantal van hen hebben een geslachtsbevestigende ingreep ondergaan, maar juist ook in het pre-operatieve traject kan begeleiding door een bekkenfysiotherapeut van toegevoegde waarde zijn.
Om meer inzicht te verkrijgen in de problematiek waarmee transgender personen te maken kunnen hebben en de klachten waarmee zij zich kunnen presenteren in de bekkenfysiotherapiepraktijk organiseert SOMT op woensdag 16 oktober 2024 een nascholingsdag waarin deskundigen op dit gebied u zullen informeren. Zij laten u kennis maken met het gehele traject dat transgender personen doorlopen gedurende hun transitie. Behandeladviezen worden met u gedeeld ter bevordering van de zorg rondom deze patiëntengroep.
Deze dag wordt verzorgd door specialisten van het Kennis- en Zorgcentrum van Genderdysforie AUMC te Amsterdam:
- Marijke Cieremans, Geregistreerd bekkenfysiotherapeut
- Dr. Lian Elfering, Physician assistant Plastische genderchirurgie
- Dr. Thomas Steensma, GZ-psycholoog
- Drs. Marleen Vallinga, Arts, Seksuoloog NVVS i.o., Promovendus genderchirurgie
Zij zullen u kennis laten maken met het gehele traject dat transgender personen doorlopen gedurende hun transitie. Behandeladviezen worden met u gedeeld ter bevordering van de zorg rondom deze patiëntengroep.
Korte inhoud
In het scholingsprogramma wordt onder andere uitleg gegeven over de psychologische aspecten rondom genderincongruentie en de begeleiding daarvan. Seksuologische aspecten en de rol van de bekkenfysiotherapeut pre- en postoperatief worden uitgebreid besproken. Daarnaast zullen de
geslachtsbevestigende operatieve ingrepen toegelicht worden en wordt er aandacht besteed aan casuïstiek. Tevens zal een ervaringsdeskundige haar verhaal met u delen.
Wij hopen met deze vooraankondiging uw interesse te hebben gewekt voor een toenemende groep patiënten in uw praktijk voor wie achtergrondkennis met betrekking tot genderincongruentie van toegevoegde waarde kan zijn in de behandeling van hun bekkenbodem gerelateerde problematiek.
Na deze scholingsdag heeft u een goed beeld verkregen op het gebied van genderdiversiteit, de mogelijke behandelingen binnen het transitietraject en de problematiek waarmee ook u in uw praktijk te maken kan krijgen.
Eindniveau
Aan het einde van deze scholing heeft de deelnemer:
- Kennis en inzicht in bekkenbodemproblematiek welke voor kan komen bij genderincongruentie.
- Kennis en inzicht over de medische behandelmogelijkheden bij genderincongruentie.
- Kennis en inzicht over de bekkenfysiotherapeutische behandelmogelijkheden bij
- genderincongruentie.
- Ervaring in het toepassen van casuïstiek om gepersonaliseerde bekkenfysiotherapeutische zorg voor transgender personen te identificeren en implementeren.
Werkvormen
- Hoorcolleges door de diverse betrokken specialisten.
- Lezing door een ervaringsdeskundige.
- Casuïstiek bespreking in 3 groepen o.l.v. een specialist met daarna een plenaire terugkoppeling.
Rol van de Fysiotherapeut
Achtergrondinformatie over de doelgroep (transgender personen) en gerelateerde bekkenbodem problematiek dragen bij aan een specifieke kennisverruiming, gepersonaliseerde zorg en zorgvernieuwing binnen het vakgebied van de bekkenfysiotherapeut.
Zelfstudie/voorbereiding
Het bekijken van voorlichtingsanimatievideo’s: Amsterdam UMC Locatie AMC - Animatievideo's operaties
Docenten
Marijke Cieremans, Geregistreerd bekkenfysiotherapeut
Marijke Cieremans is sinds 2016 werkzaam als bekkenfysiotherapeut binnen het genderteam op de afdeling Plastische chirurgie van het Amsterdam UMC locatie VUmc. Naast directe patiëntenzorg heeft zij de zich de afgelopen jaren ook ingezet voor zorg- vernieuwing en uitbreiding en scholing op het gebied van genderzorg. Daarnaast werkt zij als klinisch fysiotherapeut en bekkenfysiotherapeut (bekkenbodemcentrum) in OLVG Oost in Amsterdam. Tevens heeft zij ruime ervaring in het geven van onderwijs en presentaties.
Lian Elfering, Physician assistant Plastische genderchirurgie
Lian Elfering is werkzaam als physician assistant op de afdeling Plastische-, Reconstructieve- en Hand-chirurgie van het Amsterdam UMC locatie VUmc en Gender Clinic. Na de opleiding HBO-MBRT (2003-2007) en Master Gezondheidswetenschappen (2007-2009) heeft zij de opleiding tot physician assistant gevolgd (2010-2013). Sinds juni 2013 versterkt zij vanuit de plastische chirurgie het genderteam in Amsterdam UMC, en sinds 2020 in Gender Clinic. Zij richt zich zowel op de poliklinische- als en klinische zorg rond personen met genderincongruentie, heeft een actieve rol binnen het multidisciplinair genderteam en fungeert als spil tussen patiënt en diverse zorgverleners. Afgelopen jaar is zij gepromoveerd. In haar proefschrift keek zij naar de klinische en patiënt gerapporteerde uitkomsten van verschillende soorten chirurgische ingrepen bij transmasculiene personen met als uiteindelijk doel de transgenderzorg te verbeteren. Lian is nog steeds betrokken bij wetenschappelijk onderzoek.
Dr. Thomas Steensma, GZ-psycholoog
Thomas D. Steensma is GZ-Psycholoog en onderzoeker binnen het Kennis en Zorgcentrum voor Genderdysforie aan het Amsterdam UMC, locatie VUmc. Zijn onderzoeklijnen richten zich op de behandelevaluatie, psychoseksuele ontwikkeling en genderidentiteitsontwikkeling bij kinderen, jongeren en volwassenen die gender incongruentie ervaren. Klinisch is Thomas Steensma betrokken bij de zorg voor zowel kinderen, jongeren als volwassenen die worstelen met genderidentiteitsproblemen.
Drs. Marleen Vallinga, Arts, Seksuoloog NVVS i.o., Promovendus genderchirurgie
Marleen Vallinga is in 2014 afgestudeerd als Arts waarna zij zich is gaan specialiseren in de urologie. In 2021 besloot zij te stoppen met de opleiding tot uroloog en zich toe te spitsen op seksuologie. Ze heeft het theoretische gedeelte van de post-master opleiding tot seksuoloog afgerond en is momenteel bezig met promotieonderzoek bij de genderchirurgie in het Amsterdam UMC, met als onderwerp feminiserende genitale genderchirurgie.
Scholingsdata
Woensdag 16 oktober 2024 van 9.00 - 17.00
Tijdsbesteding
De totale tijdsbesteding voor deze scholing bedraagt 8 uur:
- 1 contactdag(en) à 6 uur
- Zelfstudie: circa 2 uur
Investering
€ 285,-
Locatie
SOMT, Softwareweg 5, 3821 BN, Amersfoort
Aanwezigheidsplicht
Wij hanteren een aanwezigheidsplicht van 100%. Om in aanmerking te komen voor de
accreditatiepunten en het deelname certificaat dient de cursist alle dagen aanwezig te zijn en een
eventuele verwerkingsopdracht voldoende afgerond te hebben.
Accreditatie
Deze vakinhoudelijke scholing is geaccrediteerd (6 punten) bij het Kwaliteitshuis Fysiotherapie voor het kwaliteitsregister:
- KRF NL (KNGF): Bekkenfysiotherapie
- SKF (Keurmerk)
Lunch
De lunch is bij deze cursus inbegrepen en zal via een externe cateraar verzorgd worden.
N.B. Deze Lifelong learning activiteit vindt doorgang bij voldoende deelname. In geval van annulering worden inschrijvers tijdig op de hoogte gesteld.
Ben je lid van alumnivereniging VASTUS? Dan ontvang je 10% korting op alle LLL events. Alle betalingen van Lifelong Learning cursussen gaan momenteel op rekening.