Home Nieuws Nieuwspagina

Alumnus interview | Teun zette zijn eigen ZZP-platform op

23 augustus 2019
Alumnus interview | Teun zette zijn eigen ZZP-platform op

Wie bij SOMT University of Physiotherapy afstudeert heeft alles in huis voor een vliegende start. Dat bewijzen verschillende alumni maar weer eens met hun bijzondere projecten. In deze serie gaan we verschillende afgestudeerden interviewen om te kijken hoe zij terecht zijn gekomen. Het eerste artikel trappen we af met Teun Loverbos (27). Hij heeft na zijn master Manuele Therapie een eigen platform opgezet voor ZZP fysiotherapeuten; FysioJob.

Nog maar net afgestudeerd en dan nu al een innovatieve onderneming. Hoe kwam je op het idee voor FysioJob?

Tijdens mijn studie kwam ik eigenlijk al op het idee om een platform op te zetten voor ZZP’ers. Ik merkte dat de markt veranderde, maar dat er nog geen plek was voor de relatief nieuwe freelance fysiotherapeut. Ik zag de groeiende tekorten aan personeel op de arbeidsmarkt. Veel vacatures blijven open staan. Er was echter nog geen bureau dat ZZP fysiotherapeuten en bedrijven samen bracht. Laat ik het dan zelf doen, dacht ik ruim een jaar geleden.

Hoe ziet dat er in de praktijk uit?

Er komen gemiddeld 1200 ZZP’ers per maand erbij in de zorg. Onze kernwaarden zijn veranderd. Zelf, en ik denk veel zzp’ers met mij, hecht ik veel waarde aan flexibiliteit en vrijheid. Je doet veel verschillende ervaringen op en je werk is meer divers. Tegelijkertijd blijft fysiotherapie echt mensenwerk. We zijn liever met onze patiënten bezig dan met administratie of werving en selectie. Met FysioJob breng ik ZZP’ers en opdrachtengevers samen. Ik help praktijken daarmee ook met het opstellen van vacatures. Die missen nog weleens essentiële informatie die voor een kandidaat heel belangrijk zijn, denk daarbij aan: de sluitingsdatum, voor welke periode iemand gezocht wordt, wat er van iemand verwacht wordt, wat voor praktijk het is en hoe het team eruit ziet. Opdrachtgevers maken graag gebruik van de zzp’er als flexibele krachten in drukke tijden.

Jong en ambitieus dus. Wat zijn je plannen voor de toekomst?

De volgende stap met FysioJob is om een kenniscentrum op te zetten voor alles omtrent fysiotherapie en ZZP-schap. Maar mijn persoonlijke missie is om fysiotherapie weer terug te brengen naar waar het voor bedoeld is: mensen helpen. Ik wil de patiënt weer centraal stellen. Dat is nu lastig vanwege de vele administratieve regels, mede opgelegd door zorgverzekeraars. Echter zijn de meeste mensen fysiotherapeut geworden om mensen te helpen. Als ZZP’er ben je daar net wat vrijer in.

Op wat voor manier heeft je master je beïnvloed?

Mijn studie aan de SOMT University of Physiotherapy heeft mij vrij veel beïnvloed. Naast FysioJob ben ik zelf ook nog Manueel Therapeut. Mijn tijd aan de universiteit heeft mij zelfverzekerder in de behandelruimte gemaakt. Ik voel dat patiënten nu meer vertrouwen in mij hebben. Ik kan ze beter informeren en helpen. SOMT University of Physiotherapy legt een goed fundament, maar gaat ook verder dan dat. Ik leerde om verder te denken, me te focussen op mijn expertise. ‘Waarom denk ik dit en hoe kan ik dit onderbouwen?’ Dit gedachtengoed heeft me ook aangewakkerd om FysioJob op te zetten.

Hoe zag je studententijd bij SOMT University of Physiotherapy eruit?

Gezelligheid vond ik erg belangrijk. Ik had dan ook veel en leuk contact met mijn kompanen en medestudenten. We zijn door heel Nederland heen samen op stap gegaan. Ik vond het belangrijk om naast mijn studie ook veel lol te blijven maken. Op de SOMT University of Physiotherapy hangt een hele informele sfeer. Dat maakt het makkelijk om feedback te geven en te ontvangen, daarnaast is het gewoon gezellig.  Mijn studiegenoten zie ik nog steeds.

Wat is je fijnste herinnering aan SOMT University of Physiotherapy?

Het blijft een deeltijdstudie, dus het is zeker ook zwaar geweest. Maar ik kreeg wel altijd ondersteuning vanuit SOMT University of Physiotherapy. Dat staat mij nog heel erg bij. Samen gingen we op zoek naar verbetering en ik had altijd een aanspreekpunt. Ook helpen de studenten elkaar onderling.

Als je een tip mag geven aan studenten manuele therapie, wat zou die dan zijn?

Ga veel samen met je groepje op pad om vaardigheden te oefenen, onzekerheden te delen en met elkaar te sparren. Ik kan SOMT University of Physiotherapy sowieso aanraden.

Hoe ben je bij SOMT University of Physiotherapy terechtgekomen?

Zelf heb ik een bachelor gedaan bij de Fontys in Eindhoven. Ik kwam naar SOMT University of Physiotherapy voor mijn master omdat deze goed staat aangeschreven. Tijdens een open dag vertelde Patrick Koekenbier dat als je zelfverzekerder in de behandelkamer wilt staan, dit de juiste opleiding is voor jou. Dat is mij altijd bijgebleven en die belofte is hij zeker nagekomen. Ik kan nog lang niet iedereen helpen, maar ik weet nu waar ik op zoek moet naar het antwoord of naar wie ik moet doorverwijzen. Ik kijk alleen maar positief terug op mijn tijd bij SOMT University of Physiotherapy.