Home Nieuws Nieuwspagina

Fysiotherapie bij Diabetes Mellitus type 2 & Obesitas

15 september 2021
Fysiotherapie bij Diabetes Mellitus type 2 & Obesitas

Duur: 1 dag
Investering: € 250,-
Deelnemers: Algemeen fysiotherapeuten en sportfysiotherapeuten

Samenvatting

Obesitas en diabetes type 2 zijn grote problemen onder de Nederlandse bevolking. De verwachting is dat door de vergrijzing en de zittende levensstijl het aantal patiënten steeds verder stijgt.

Fysiotherapeuten hebben een belangrijke rol in verbeteren van de kwaliteit van leven door middel van revalidatieprogramma’s en het laten toenemen van spierkracht en fitheid. Dit verkleint de kans op ziekenhuisopname en vroegtijdig overlijden.

Bij patiënten met obesitas en type 2 diabetes is het belangrijk om de vetmassa te reduceren en om de glycemische controle te verbeteren. Een goede screening bij aanvang en een gerichte opzet van de revalidatie is van groot belang. Het gaat voortdurend om de balans tussen medische veiligheid en therapeutische effectiviteit; dit is een belangrijk onderdeel van deze cursus.

Inhoud

Tijdens deze cursus gaan we dieper in op de pathologie van type 2 diabetes en obesitas, de screening bij aanvang van de therapie, het voorbereiden van oefenprogramma's en welke trainingsmodaliteiten toegepast moeten worden.

Met behulp van deze cursus kan je een patiënt met Diabetes Mellitus type 2 en/of obesitas adequaat begeleiden. Door de toename van deze ziektebeelden en de belangrijke rol van fysieke activiteit in de begeleiding is het essentieel om de juiste balans te vinden tussen de medische veiligheid en effectiviteit van de therapie.

Werkvormen

  • Hoorcollege
  • Werkcollege
  • Practica
  • Werkgroepen
  • Zelfstudie

Eindniveau

Na afloop:

  • Is je kennis en inzicht in de pathologie van Diabetes Mellitus type 2 en obesitas vergroot;
  • Ben je in staat om de aangeleerde technieken van screening tot behandeling van patiënten met Diabetes Mellitus type 2 toe te passen;
  • Weet je hoe je rekening moet houden met de specifieke behoeften van patiënten met Diabetes Mellitus type 2 en obesitas;
  • Kun je revalidatieschema’s maken die als doel hebben om de impact van de behandeling te maximaliseren.

Docenten

Dominique Hansen
Full Professor of Rehabilitation/Exercise Physiology in Cardiometabolic Diseases at Hasselt University

Cursusdata

Woensdag 15 september

Tijdsbesteding

Contactdagen: 1
Contacturen: 6,5 uur
Zelfstudie: 1 uur
Toetsing: 1 uur

Accreditatie

Deze cursus is in aanvraag bij het KNGF/Keurmerk.

Locatie

SOMT University of Physiotherapy

N.B. Deze Lifelong learning activiteit vindt doorgang bij voldoende deelname. In geval van annulering worden inschrijvers tijdig op de hoogte gesteld.

Ben je lid van alumnivereniging VASTUS? Dan ontvang je 10% korting op alle LLL events.
Alle betalingen van Lifelong Learning cursussen gaan momenteel op rekening.