Home Nieuws Nieuwspagina

VOL - Neurologische structuren bij lage rug- en beenpijn

19 januari 2022
VOL - Neurologische structuren bij lage rug- en beenpijn

Duur: 1 dag
Investering: € 250,-
Deelnemers: masters en bachelors in de fysiotherapie (fysiotherapeuten, manueel therapeuten, bekkenfysiotherapeuten, geriatrisch fysiotherapeuten)

Deze cursus is helaas vol! De volgende cursus is op 22-09-2022. Hou de nieuwsbrief in de gaten voor updates over nieuwe cursussen!Samenvatting

Bij een patiënt met (uitstralende) pijnklachten in de regio lage rug-been is het niet eenvoudig om een adequate diagnose te stellen. Er bestaan verschillende pathologische entiteiten die niet gemakkelijk van elkaar te onderscheiden zijn en die daarenboven tegelijkertijd kunnen voorkomen en elkaar kunnen beïnvloeden.

Zo kan de uitstralende beenpijn verklaard worden op basis van referred pain vanuit de diep somatische structuren zoals de lendenwervelkolom, het si-gewricht en/of de heup óf vanuit prikkeling van het zenuwweefsel ten gevolge van een lumbosacraal radiculair syndroom, een kanaalstenose of een perifere entrapmentneuropathie in het been.

Al deze beelden en fenomenen hebben qua tekenen en symptomen hun eigen karakteristieke manifestatievorm. De complexiteit binnen diagnostiek van rug-beenpijn wordt veroorzaakt dat er een enorme overlap bestaat tussen de klinische manifestatievorm van deze aandoeningen. In deze cursus zullen o.a. de principes en uitgangspunten van de differentiaaldiagnostiek van lage rug-beenpijn worden besproken voor zover relevant voor de fysio en manueel-therapeutische diagnostiek.

De cursus kent een kenmerkende opbouw, waarin gestart wordt met kennisconstructie (hoorcollege), gevolgd door het toepassen van deze kennis binnen een werkcollege door onder leiding van de docent een casus uit te werken en stil te staan bij klinische beslissingen die genomen worden. Een onderwerp wordt afgesloten met het trainen van de vaardigheden die tijdens deze casus aan bod zijn gekomen. Deze cyclus zal 3 x plaatsvinden rondom een specifiek onderwerp en zal in complexiteit toenemen. Door deze opbouw zal er een goede mix tussen kennisconstructie, klinisch redeneren en het trainen van vaardigheden ontstaan.

De cursus is relevant voor de (specialist) fysiotherapeut die vaak in aanraking komt met patiënten met lage rugpijn-beenpijn (algemeen practicus, manueeltherapeut).

Inhoud

Screening ad modum SOMT

 • Diagnostisch proces bij patiënten met klachten in de regio lwk-been volgens Concept Klinisch Redeneren ad modum SOMT.
 • Referred pain, radiculopathie, radiculaire pijn, (nomenclatuur van de) lumbale discopathie, spinale kanaalstenose, recessus lateralis stenose, myelopathie, perifeer entrapment neuropathie van de onderste extremiteit.
 • Pijnprovocatietesten van de LWK, SIG, heup.
 • Neurogene rektesten in kader radiculaire pijn.
 • Neurodynamisch onderzoek van de perifere zenuwen.
 • Perifeer neurologisch onderzoek van de onderste extremiteit.

Werkvormen

 • Hoorcollege
 • Werkcollege
 • Practica

Eindniveau

 • De cursist kan de klinische tekens en symptomen in de lwk-beenregio verklaren in relatie tot: 1. referred pain vanuit organen 2. referred pain vanuit de axiale diep somatische structuren 3. perifeer zenuwstelstelsel (lumbale radices, perifere zenuwen in het been) 4. centraal zenuwstelsel (myelum)
 • De cursist is in staat relevante hypotheses-onderzoeksdoelstellingen-middelen beschrijven bij patiënten met tekens en symptomen in de lwk-beenregio.
 • De cursist is in staat differentiërende (provocatie)testen van de lwk, sig, heup en neurologische structuren uit te voeren bij patiënten met tekens en symptomen in de lwk-beenregio.

Docenten

Patrick Koekenbier
Docent Master Manuele Therapie bij SOMT University of Physiotherapy, en Docent-Onderzoeker Opleiding Fysiotherapie bij de Hogeschool van Amsterdam

Cursusdata

Woensdag 19 januari 2022 van 09.00 - 17.00 uur

Tijdsbesteding

Contactdag: 1

Contacturen: 6,5 uur

Voorbereiding: 1,5 uur
Verwerkingsopdracht: 2 uur

Accreditatie

Deze cursus is geaccrediteerd bij het KNGF/Keurmerk voor de registers Algemene Therapie, Manuele Therapie en het Beroepsgerelateerd deel (7 punten).

Locatie

SOMT University of Physiotherapy

N.B. Deze Lifelong learning activiteit vindt doorgang bij voldoende deelname. In geval van annulering worden inschrijvers tijdig op de hoogte gesteld.

Ben je lid van alumnivereniging VASTUS? Dan ontvang je 10% korting op alle LLL events.