Home Nieuws Nieuwspagina

Anderhalvelijnszorg: Masterclass Gericht Verwijzen

26 september 2022
Anderhalvelijnszorg: Masterclass Gericht Verwijzen
Duur: 10 dagen
Investering: € 3.000,- 
Deelnemers: Fysiotherapeuten in het bezit van een Masterdiploma*

Samenvatting

Overweeg jij ook vaak of een verwijzing van een patiënt voor aanvullend onderzoek nodig is? En zou jij eigenlijk wel willen leren hoe je dit het beste kunt aanpakken? Dan is deze 10-daagse masterclass wat voor jou!

Wij zien voor fysiotherapeuten een groter wordende rol weggelegd als specialist in het bewegend functioneren. Deze rol ligt dicht naast die van de huisarts in de anderhalvelijns gezondheidszorg in Nederland. In de praktijk overwegen fysiotherapeuten namelijk vaak of een verwijzing van patiënten voor aanvullend onderzoek nodig is. Denk aan; medische beeldvorming (MRI, CT, röntgen, echografie) of bloed- en functieonderzoek.

Momenteel is het in Nederland zo geregeld dat fysiotherapeuten een aanvraag doen via de huisarts. De competenties om dergelijke overwegingen en aanvragen te doen worden echter doorgaans niet verworven in de basisopleiding Fysiotherapie of in aanvullende vervolgopleidingen.

Met deze masterclass bieden wij fysiotherapeuten de gelegenheid om die leemte in hun kennis en vaardigheden te vullen. In 10 dagen leer jij om een gerichte verwijzing in te dienen voor aanvullend onderzoek in de tweedelijnszorg.

Sidenotes:
• Dag 9 is een stagedag waarvan de datum in een later stadium in overleg worden gepland.
• De laatste scholingsdag is een toetsdag.
• Wil je in drie termijnen betalen, neem dan contact op met de afdeling Finance van SOMT University of Physiotherapy via 033 - 456 0737 of finance@somt.nl
• Manueel therapeuten die de Master of Science Manuele Therapie van de VUB hebben afgerond krijgen vrijstelling voor het volgen van de twee lesdagen anatomie. Na insturen van het diploma aan LLL@somt.nl wordt het cursusgeld aangepast naar €2.450,00.

Inhoud

Het primaire doel is om fysiotherapeuten te bekwamen in het indienen van een beargumenteerde verwijzing. Het gaat om patiënten met bewegingsgerelateerde klachten voor wie aanvullende medische beeldvorming en medisch-specialistische diagnostiek (bijvoorbeeld bloed- en functiediagnostiek) nodig is.

In het buitenland is de fysiotherapeut als Extended Scope-specialist al meer ingebed in het zorglandschap. Daar is het gangbaar dat aanvragen van aanvullende beeldvormende en laboratoriumdiagnostiek in de tweede lijn, het voorschrijven van medicatie, het geven van injecties en het bekleden van de rol van case manager tot zijn bevoegdheid behoren.

Onderzoek heeft aangetoond dat het bekleden van deze gevorderde beroepsrol leidt tot doelmatigere zorg en hogere patiënttevredenheid. Ook in Nederland zien we dat er steeds meer draagvlak is voor deze rol, zowel binnen het KNGF als onder zorgverzekeraars.

Wij zijn benaderd door de NVMT om een opleiding tot Extended Scope-specialist (Advanced Practitioner in Physiotherapy) te ontwikkelen en die wellicht ook kunnen participeren in een pilotstudie naar de doelmatigheid van de Extended Scope-specialist. Wij hebben deze uitnodiging aanvaard en SOMT biedt deze geaccrediteerde masterclass nu aan.

Gedurende de masterclass hebben deelnemers toegang tot de digitale bibliotheek van de Vrije Universiteit Brussel.

Om je, na succesvol afronden van deze cursus, in te kunnen schrijven bij het register van de Nederlandse Vereniging Extended Scope, moet je ook in het bezit zijn van een door de beroepsinhoudelijke vereniging erkend diploma Master Sportfysiotherapie (MSc.) of Master Manuele therapie (MSc.).

Werkvormen

  • Hoorcollege
  • Werkcollege

Eindniveau

Na het afronden van de masterclass heeft de deelnemer de benodigde nieuwe kennis, vaardigheden en competenties verworven die kunnen worden toegepast bij bewegingsgerelateerde klachten in de dagelijkse eerstelijnspraktijk van de (gespecialiseerde) fysiotherapie. Met het behalen van de masterclass kunnen manueeltherapeuten participeren in de toekomstige pilotstudie van de NVMT. In de toekomst wordt verwacht dat de positie van de Extended Scope-specialist/practitioner  (ESP)  uitgroeit naar een erkende en mogelijk gefinancierde rol binnen de eerstelijns (of anderhalvelijns) gezondheidszorg in Nederland.

Docenten

Michel Eskes
Vestigingsmanager Annatommie MC, Extended Scope Fysiotherapeut & docent/coördinator vaardigheidsonderwijs opleiding MSc Sportfysiotherapie SOMT

Drs. Sander de Wolf
Klinisch epidemioloog, Assistent Professor Master Evidence Based Practice aan het AMC & UvA 

Prof. dr. Erik Cattrysse
Doctor in de Revalidatiewetenschappen en Kinesitherapie, Professor aan de Vrije Universiteit Brussel (Diensthoofd Experimentele Anatomie en onderzoeksgroep  Artrokinematica): docent Anatomie

Prof. dr. Aldo Scafoglieri
Associate Professor en Leerstoel in Experimentele Anatomie aan de VUB

Marina Obradov
Radioloog en Head of the education aan de St. Maartenskliniek Nijmegen

Sicco van den Burg
Reumatoloog aan het Martini Ziekenhuis Groningen

Leo Savelkouls
Arts Musculoskeletale Geneeskunde (MSK-arts)

Dr. Robert Gaasbeek
Orthopedisch chirurg en Lid Medisch Staf aan het Meander MC

Drs. Rob Nordkamp
Orthopedisch en trauma chirurg aan het Meander MC

Cursusdata

Maandag 26 september 2022 van 09.00 - 17.00 uur
Vrijdag 4 november 2022 van 09.00 - 17.00 uur
Zaterdag 5 november 2022 van 09.00 - 17.00 uur
Woensdag 14 december 2022 van 09.00 - 17.00 uur
Maandag 16 januari 2023 van 09.00 - 17.00 uur
Dinsdag 7 februari 2023 van 09.00 - 17.00 uur
Zaterdag 11 maart 2023 van 09.00 - 17.00 uur
Maandag 3 april 2023 van 09.00 - 17.00 uur
STAGEDAG na 3 april 2023
Maandag 15 mei 2023 van 09.00 - 17.00 uur

Tijdsbesteding

Contactdagen: 9 + Stage
Contacturen: 6 uur per dag

*Toelating

Aan deze masterclass kunnen verbijzonderd fysiotherapeuten deelnemen, die voldoen aan één van de onderstaande voorwaarden:
1. Het diploma van een door een beroepsinhoudelijke vereniging erkende masteropleiding (MSc.) behaald, of;
2. Een diploma Master of Science behaald in het gezondheidsdomein, of;
3. Een graad van doctor in de wetenschap behaald, relevant voor het gezondheidsdomein.

Accreditatie

De cursus is geaccrediteerd bij het KNGF/Keurmerk voor de registers Manuele Therapie, Sportfysiotherapie en het Beroepsgerelateerd deel (102 punten).

Locatie

SOMT University of Physiotherapy, campus Amersfoort

N.B. Deze Lifelong learning activiteit vindt doorgang bij voldoende deelname. In geval van annulering worden inschrijvers tijdig op de hoogte gesteld.

Ben je lid van alumnivereniging VASTUS? Dan ontvang je 10% korting op alle LLL events.
Alle betalingen van Lifelong Learning cursussen gaan momenteel op rekening.