Home Nieuws Nieuwspagina

Incontinentie en andere bekkenbodemdisfuncties bij ouderen

09 maart 2023
Incontinentie en andere bekkenbodemdisfuncties bij ouderen
Duur: 1 dag
Investering: € 275,- 
Deelnemers: Algemeen Fysiotherapeuten, Geriatriefysiotherapeuten

Samenvatting

Veel ouderen kampen met incontinentieproblemen. Vaak zijn deze het gevolg van urogenitale veroudering in combinatie met multipathologie, polifarmacie, afnemende mobiliteit, balans, spierfunctie en cognitie. Dit betekent dat incontinentieproblemen bij ouderen bij voorkeur multidisciplinair behandeld dienen te worden. Incontinentie is een belangrijke negatieve prognostische factor in de revalidatie bij ouderen maar wordt door veel fysiotherapeuten nog niet als zodanig herkend en erkend.
Deze cursus is gericht op de geriatriefysiotherapeut en de algemeen fysiotherapeut om hun kennis over urogenitale en anorectale veroudering te vergroten en hen handvatten te geven een diagnostisch en therapeutisch proces bij ouderen aan de hand van de flowcharts van de NVFB en NVFG te kunnen uitvoeren en te kunnen vaststellen wanneer disfunctioneren van de bekkenbodem daadwerkelijk het herstel of de revalidatie benadeelt en wanneer samenwerken met een bekkenfysiotherapeut geïndiceerd is.


Inhoud

Uitvoeren diagnostisch en therapeutisch proces bij ouderen met bekkenbodemdisfuncties aan de hand van de flowcharts (geen inwendig handelen)

• Theorie urogenitale en anorectale veroudering
• Theorie mictie- en defecatiestoornissen bij ouderen
• Klinisch redeneren bij ouderen met mictie- en defecatiestoornissen
• Beschrijven en uitvoeren diagnostiek en therapie aan de hand van de flowcharts


Werkvormen

  • Hoorcollege
  • Werkcollege
  • Practica

Eindniveau

De (geriatrie)fysiotherapeut kan een diagnostisch en therapeutisch proces uitvoeren bij ouderen met bekkenbodemdisfuncties. Na afloop bent u in staat om een diagnostisch en therapeutisch proces uit te voeren bij ouderen met bekkenbodemdisfuncties conform de flowcharts van de NVFB en NVFG. Geen inwendig handelen.


Docenten

Mieke Koppelman
Fysiotherapeut, Master Bekkenfysiotherapeut en eigenaar Bekkenfysiotherapie Heelsum, Docent Bekkenfysiotherapie SOMT University of Physiotherapy 

Cursusdata

Donderdag 9 maart 2023 van 09.00 - 17.00 uur


Tijdsbesteding

Contactdagen: 1

Contacturen: 6,5 uur

Zelfstudie: 1,5 uur voorbereiding


Accreditatie

Deze cursus is in aanvraag bij het KNGF/Keurmerk.


Locatie

SOMT University of Physiotherapy, campus AmersfoortN.B. Deze Lifelong learning activiteit vindt doorgang bij voldoende deelname. In geval van annulering worden inschrijvers tijdig op de hoogte gesteld.

Ben je lid van alumnivereniging VASTUS? Dan ontvang je 10% korting op alle LLL events.
Alle betalingen van Lifelong Learning cursussen gaan momenteel op rekening.