Home Nieuws Nieuwspagina

Musculoskeletaal onderzoek voor artsen: cwk en bovenste extremiteit

19 oktober 2022
Musculoskeletaal onderzoek voor artsen: cwk en bovenste extremiteit
Duur: 3 dag
Investering: € 825,-
Deelnemers: Artsen met speciale interesse in het musculoskeletale domein.

Samenvatting

In deze cursus worden de cursisten gedurende drie dagen geschoold in de anatomie en musculoskeletale vaardigheden voor de regio’s cervicale wervelkom en bovenste extremiteit. Doel is hierbij om vooral de kennis en praktische vaardigheden te kunnen gebruiken in de dagelijkse praktijk bij musculoskeletale aandoeningen van de cervicale wervelkolom en bovenste extremiteit.

Doelstellingen

  • Vaardigheden in het musculoskeletaal onderzoek kunnen toepassen in de context van het klinisch redeneren aan de hand van de richtlijnen cervicale wervelkolom en 'aspecifieke Klachten van Arm, Nek en/of Schouders' (KANS).
  • De meest voorkomende musculoskeletale pathologie in de cervicale wervelkolom en bovenste extremiteit kunnen diagnosticeren aan de hand van relevante richtlijnen.
  • De anatomie van de cervicale wervelkolom en bovenste extremiteit kunnen beschrijven.
  • Het lichamelijk onderzoek van de cervicale wervelkolom en de bovenste extremiteit op gestandaardiseerde wijze kunnen uitvoeren (deels refresh, deels nieuw).

Competentiegebieden

Deze cursus draagt bij aan de ontwikkeling van de competentie (Canmed) medisch handelen.

Inhoud

Deze cursus bestaat uit drie dagen.

Op dag 1 zal de anatomie en anatomie in vivo van de cervicale wervelkolom en neuroanatomie van de bovenste extremiteit vooral praktisch aan bod komen. Daarbij wordt gebruik gemaakt van een digitale snijtafel en zullen de cursisten praktisch bij elkaar diverse anatomische structuren gaan palperen. Op deze dag wordt ook gestart met training van diagnostische vaardigheden van de cervicale wervelkolom conform de richtlijn Neck Pain Revision 2017 (Blanpied et al., 2017).

De anatomie van de bovenste extremiteit wordt analoog aan dag 1 op dag 2 behandeld. Aan de hand van de Multidisciplinaire Richtlijn aspecifieke KANS (NHG, KNGF 2012) worden de musculoskeletale vaardigheden voor de bovenste extremiteit besproken en getraind. Daarna wordt het lichamelijk onderzoek van de cervicale wervelkolom herhaald.

Op de derde en laatste dag worden de vaardigheden voor het lichamelijk onderzoek van de bovenste extremiteit getraind. Op deze dag is ook ruimte om de vaardigheden van de cervicale wervelkom te herhalen.

Werkvormen

De werkvormen zullen heel praktisch zijn. Voor de anatomie wordt in practica palpatie getraind met gebruik van een digitale snijtafel. Voor de vaardigheidstraining worden practica gegeven waarbij cursisten de vaardigheden op elkaar trainen onder supervisie van de docenten.

Eindniveau

Na afloop bent u in staat om de anatomische kennis en vaardigheden benodigd voor het toepassen van de richtlijnen Neck Pain Revision 2017 (Blanpied et al., 2017) en de Multidisciplinaire Richtlijn aspecifieke KANS (NHG, KNGF 2012) toe te passen in de dagelijkse praktijk.

Zelfstudie / voorbereiding

Ter voorbereiding dienen de cursisten de richtlijnen Neck Pain Revision 2017 (Blanpied et al., 2017) en de Multidisciplinaire Richtlijn aspecifieke KANS (NHG, KNGF 2012) door te nemen aan de hand van de aanbevolen literatuur in de studiehandleiding. Waar nodig wordt gerefereerd naar actuele standaarden van het Nederlandse Huisartsen Genootschap (NHG). Deze kennis wordt bekend verondersteld.

Docenten

Dr. Aldo Scafoglieri

Associate Professor & Chair in Clinical Anatomy at the VUB & SOMT University of Physiotherapy. Director of Master of Science in Manual Therapy.

Drs. Paul Nelissen

Leerlijn coördinator en docent SOMT University of Physiotherapy, Manueel therapeut, Klinisch Epidemioloog

Dr. Leo van Deursen

Arts Musculoskeletale Geneeskunde (MSK-arts)

Cursusdata

  • Woensdag 19 oktober 2022 van 09.00 - 17.00 uur
  • Woensdag 16 november 2022 van 09.00 - 17.00 uur
  • Woensdag 14 december 2022 van 09.00 - 17.00 uur

Tijdsbesteding

De totale tijdsbesteding voor deze scholing bedraagt 24 uur:

  • 3 contactdag van 6 uur, totaal 18 uur
  • Voorbereiding voor de drie dagen: 6 uur

Accreditatie

In aanvraag bij Accreditatiebureau Cluster 1 (ABC1).

Locatie

SOMT University of Physiotherapy

N.B. Deze Lifelong learning activiteit vindt doorgang bij voldoende deelname. In geval van annulering worden inschrijvers tijdig op de hoogte gesteld.

Ben je lid van alumnivereniging VASTUS? Dan ontvang je 10% korting op alle LLL events.
Alle betalingen van Lifelong Learning cursussen gaan momenteel op rekening.