Home Nieuws Nieuwspagina

Nek-armpijn (I): CRS en perifere entrapment neuropathieën van de arm

30 mei 2024
Nek-armpijn (I): CRS en perifere entrapment neuropathieën van de arm
Duur: 1 dag
Ingangsniveau: Minimaal Algemeen Fysiotherapeut
Investering: € 285,- 
Doelgroep : Manueel Therapeut, Algemeen Fysiotherapeut en Handtherapeut

Samenvatting

Deze cursusdag is onderdeel van de twee cursussen ‘nek-armpijn’. De cursussen mogen los van elkaar gevolgd worden en is het niet verplicht om beide te volgen. Beide worden dan ook apart geaccrediteerd. 

Bij een patiënt met pijnklachten in de regio nek-schouder-arm is het niet eenvoudig om een adequate diagnose te stellen en de geschikte behandeling te kiezen. Er bestaan verschillende pathologische entiteiten die niet gemakkelijk van elkaar te onderscheiden zijn en die daarenboven tegelijkertijd kunnen voorkomen en elkaar kunnen beïnvloeden. Zo kan er bijvoorbeeld sprake zijn van een cervicaal radiculair syndroom en/of van referred pain ten gevolge van een cervicale functiestoornis die elk hun eigen klinische tekenen en symptomen geven en kunnen leiden tot twijfel binnen screening, diagnostiek, prognostiek en therapie.

In deel I van deze cursus zullen o.a. de principes en uitgangspunten van de differentiaaldiagnostiek, prognostiek en therapie van nek-/armpijn worden besproken op basis van somatische referred pain, het cervicaal radiculair syndroom en perifere entrapmentneuropathieen van de arm, voor zover relevant voor de fysio en manueel-therapeutische diagnostiek.

In deel II van deze cursus zullen o.a. de principes en uitgangspunten van de differentiaaldiagnostiek, prognostiek en therapie van nek-/armpijn worden besproken vanuit de plexus brachialis (neuralgische amyotrofie en het thoracic outlet syndroom).

Doelstelling

Verdiepen in het fysio-manueeltherapeutisch klinisch redeneerproces bij patiënten met (uitstralende) klachten in de regio nek-schouder-arm op basis van reffered pain of vanuit neurogene structuren (cervicaal radiculair syndroom, perifere mono-entrapmentneuropathieen van de bovenste extremiteit en de cervicale myelopathie).

In deel II van deze cursus staan de cervicale plexopathieen centraal (neuralgische amyotrofie en het thoracic outlet syndroom).

Competentiegebieden

 • Zorgverlener
 • Gezondheidsbevorderaar
 • Refelctieve professional

Korte inhoud

Inleiding: complexiteit, illness scripts, classificaties

Screening, diagnostiek, prognostiek en therapie van:

 • Nek-armpijn op basis van referred pain
 • Cervicaal radiculair syndroom
 • Cervicale spondylogene myelopathie
 • Verhoogde neurale mechanosensitiviteit
 • Perifere entrapmentneuropathieen

Klinisch redeneren aan de hand van casuïstiek

Werkvormen

 • Hoor-/ responsiecollege
 • Werkcollege
 • Vaardigheidspracticum
 • Kennisquiz

Eindniveau

Na afloop bent u in staat om:

1. Klinische tekens en symptomen in de nek-armregio te verklaren in relatie tot:

 • referred pain vanuit organen en de axiale diep somatische structuren 
 • het perifeer zenuwstelstelsel (lumbale radices, perifere zenuwen in het been) 
 • het centraal zenuwstelsel (cervicale myelum)

2. Beargumenteerde beslissingen te nemen binnen het screenings- diagnostisch en therapeutisch proces bij patiënten met klinische tekens en symptomen in de nek-armregio.

3. Relevante diagnostische- en therapeutische vaardigheden uit te voeren bij patiënten met klinische tekens en symptomen in de nek-armregio.

Docent

Drs. Patrick Koekenbier

Fysiotherapeut, Manueeltherapeut, Klinisch Epidemioloog
Hoofd Opleiding Manuele Therapie SOMT University of Physiotherapy, Amersfoort
Docent-onderzoek Opleiding Fysiotherapie, HvA, Amsterdam

Cursusdata

 • Donderdag 30 mei 2024 van 09.00 - 17.00 uur

Note: inschrijven voor deel 2 van nek-armpijn: “neuralgische amyotrofie en het thoracic outlet syndroom” klik hier om naar de desbetreffende inschrijfpagina van deze scholing te gaan.

(Deze cursusdag is onderdeel van de twee cursussen ‘nek-armpijn’. De cursussen mogen los van elkaar gevolgd worden en is het niet verplicht om beide te volgen. Beide worden dan ook apart geaccrediteerd.)

Tijdsbesteding

 • Contactdagen: 1
 • Contacturen: 6 uur per dag

Aanwezigheidsplicht

Wij hanteren een aanwezigheidsplicht van 100%. Om in aanmerking te komen voor de accreditatiepunten en het deelname certificaat dient de cursist alle dagen aanwezig te zijn en een eventuele verwerkingsopdracht voldoende afgerond te hebben.

Accreditatie

Deze vakinhoudelijke cursus is geaccrediteerd (6 punten) bij het Kwaliteitshuis Fysiotherapie voor het kwaliteitsregister : 

 • KRF NL (KNGF) : Algemeen Fysiotherapeut, Manueeltherapeut
 • SKF (Keurmerk)

Lunch

De lunch is bij deze cursus inbegrepen en zal via een externe cateraar verzorgd worden.

.

Locatie

SOMT University of Physiotherapy

N.B. Deze Lifelong learning activiteit vindt doorgang bij voldoende deelname. In geval van annulering worden inschrijvers tijdig op de hoogte gesteld.

Ben je lid van alumnivereniging VASTUS? Dan ontvang je 10% korting op alle LLL events. Alle betalingen van Lifelong Learning cursussen gaan momenteel op rekening.