Home Onderwijs Bachelor Fysiotherapie & Revalidatiewetenschappen


Universitaire bachelor Fysiotherapie SOMT topopleiding Keuzegids 2024
Ben jij gefascineerd door het menselijk lichaam en wil je met mensen werken? Wil je alles te weten komen over hoe dat fascinerende bewegingsapparaat in elkaar steekt? Dan is een studie fysiotherapie wat voor jou. Als fysiotherapeut ben je bevoegd om zelfstandig zorg te verlenen en ondersteuning te bieden aan mensen met gezondheidsproblemen die verband houden met het bewegingsapparaat en het bewegend (dis)functioneren.

Waarom deze bachelor Fysiotherapie en Revalidatiewetenschappen?

De zorgverlening wordt steeds complexer en vereist een hoog niveau van deskundigheid. Universitair opgeleide fysiotherapeuten zijn bij uitstek in staat om de uitdagingen van een complex en veranderlijk zorglandschap aan te gaan. Ze fungeren als volwaardige partners in integrale en multidisciplinaire zorgteams. Deze opleiding bereidt je voor via een dubbele rol: zowel als praktiserend fysiotherapeut als wetenschappelijk onderzoeker. Dit opent deuren naar bredere carrière perspectieven.

Vanaf het begin van de opleiding dagen we je uit om kritisch te denken en je te verdiepen in de achtergronden van zowel professionele als academische vraagstukken. Je wordt niet alleen getraind in het ‘wat’, maar ook het ‘hoe’ en ‘waarom’. Hierdoor ontwikkel je een dieper begrip en ben je in staat om zowel praktijkgerichte als wetenschappelijke benaderingen toe te passen.

De voordelen van deze opleiding

 • Je krijgt een opleiding op topniveau, met een sterk curriculum, gegeven door gepassioneerde docenten die expert zijn op hun gebied
 • Je bestudeert niet alleen de theorie, je krijgt juist ook veel praktijkvaardigheden
 • Je haalt het maximale uit je vwo-diploma doordat we je uitdagen om je kennis te verdiepen
 • Je krijgt les in kleine werk- en praktijkgroepen, met persoonlijke aandacht. Hoorcolleges zijn incidenteel
 • Je hebt dankzij je professionele en academische competenties volop veelbelovende carrièremogelijkheden op hoog niveau

Na het voltooien van de 3-jarige voltijdse bachelor aan de SOMT in Amersfoort, kun je naar de Universiteit van Maastricht voor de gekoppelde 1-jarige master Human Movement Sciences (Bewegingswetenschappen) met specialisatie fysiotherapie, bij de faculteit Health, Medicine and Life Sciences. Met deze twee diploma’s kun je aanmelden voor het Nederlandse BIG-register.

Toelatingseisen

Vwo-diploma

 • Een vwo-diploma met biologie en wiskunde (A of B) is vereist
 • Een matchingsgesprek maakt deel uit van het toelatingsproces. We bevelen je sterk aan om deel te nemen aan een open dag en om een studiedag mee te lopen

Hbo-propedeuse

 • Met een afgeronde hbo-propedeuse kom je in aanmerking voor een inhoudelijke beoordeling door onze examencommissie
 • Voor een inhoudelijke beoordeling zijn deelcertificaten of voortentamens op vwo-niveau nodig. Wij vragen vwo-niveau wiskunde, biologie, Nederlands en Engels

Internationaal diploma

 • Nederlandse studenten met een internationaal diploma dat gelijkwaardig is aan het vwo-diploma (NLQF 4+, EQF 4), inclusief biologie, wiskunde en Engels, komen in aanmerking
 • Informatie over gelijkwaardige diploma's kun je vinden op de website van Nuffic. Bij onduidelijkheden kun je via IDW een diplomawaardering aanvragen

Niet Nederlandse studenten

 • Voor niet-Nederlandse studenten staan specifieke toelatingseisen en informatie op onze Engelstalige website.

Carrièremogelijkeden

Een fysiotherapeut behandelt een breed scala aan klachten: bijvoorbeeld sporters met blessures of mensen met rugpijn, schouderpijn of artrose. Andere voorbeelden zijn revalidatie na een operatie of beroerte, of oefenen van mensen met COPD, Parkinson, MS. Met deze opleiding heb je diverse loopbaan perspectieven en profiteer je van een hoger gemiddeld startsalaris. Naast zelfstandig fysiotherapeut zijn er ook mogelijkheden als zorgonderzoeker, promovendus, docent in zorgonderwijs, en functies binnen zorgbeleid of zorgmanagement.

Studiekosten en financiering

Jouw investering via het instellingscollegegeld bedraagt 12.900 euro per jaar. Je opbrengst is een topopleiding met veelbelovende carrièremogelijkheden op hoog niveau en een hoger instapsalaris.

Je hebt als student bij SOMT University of Physiotherapy recht op studiefinanciering via DUO, waaronder de basisbeurs, aanvullende beurs, collegekrediet en studentreisproduct. Op de website van DUO kun je meer informatie vinden over financiering. Ook kun je daar meer details vinden over het studentenreisproduct.

Aansluiting geneeskunde

Ben je niet geselecteerd voor geneeskunde? Dan vormt de bachelor Fysiotherapie en Revalidatiewetenschappen een uitstekend alternatief. Voor gedreven studenten met een aanhoudende interesse in geneeskunde bieden we, deels in samenwerking met andere universiteiten, zes extra curriculaire modules aan. Met deze bacheloropleiding en deze aanvullende modules ben je op gelijk niveau met een bachelor geneeskunde. Dit stelt je in staan om deel te nemen aan de selectieprocedure voor de master Arts Klinisch Onderzoeker of de zij-instroom voor de masteropleiding Geneeskunde.