Home Nieuws Nieuwspagina

SOMT Kennisdag ‘Actuele ontwikkelingen in de manuele therapie’

09 oktober 2024
SOMT Kennisdag ‘Actuele ontwikkelingen in de manuele therapie’
Duur: 1 dag
Investering: € 285,-
Doelgroep: Manueeltherapeuten, Fysiotherapeuten met interesse voor dit symposium

Samenvatting

De kennisdag "Actuele Ontwikkelingen in de Manuele Therapie" biedt een reeks aan boeiende onderwerpen voor de manueeltherapeut die op de hoogte wil blijven van de laatste actuele inzichten binnen de manuele therapie. De kennisdag begint met "De Radiculaire Realiteit!", waar de nieuwste inzichten, feiten en fabels rondom het lumbosacraal radiculair syndroom worden belicht.

Twee onderwerpen die tijdens deze kennisdag aan bod komen richten zich op specifieke toepassingen van manuele therapie. "Manuele therapie bij Migraine" werpt licht op deze benadering voor migrainebehandeling, terwijl "Manuele therapie bij Kinderen" de rol ervan bij kinderzorg onderzoekt.

De kennisdag verkent ook prognostische modellen bij nekpijn, met de focus op de overgang van wetenschap naar praktische toepassing. "Lage rugpijn? Vergeet de context niet!" benadrukt het belang van contextuele factoren bij het begrijpen van lage rugpijn. Ook zal er deze dag aandacht zijn voor de complexiteit van nekpijn belicht vanuit zowel fysiotherapeutisch als manueel-therapeutisch perspectief.

Kortom, de kennisdag biedt een veelzijdig inzicht in actuele ontwikkelingen binnen de manuele therapie!

Doelstellingen

Kennisoverdracht, Netwerken, Reflectie op Praktijk, Bewustwording van Nieuwe Ontwikkelingen, Bevordering van Evidence-Based Practice, Bevordering van Discussie

Competentiegebieden

Fysiotherapeutisch handelen, kennisdelen en wetenschap beoefenen, professioneel handelen.

Dagprogramma SOMT kennisdag (onder voorbehoud van wijzigingen)

08.30 – 09.00 uur

Ontvangst

 
9.00 - 9.05 Welkomstwoord door de dagvoorzitter

09.05 – 09:55 uur

 

De radiculaire realiteit! Een blik op de nieuwste inzichten, feiten en fabels rondom het lumbosacraal radiculair syndroom

Drs. Stijn Willems - Fysiotherapeut, Manueeltherapeut

PHD student bij Amsterdam UMC (location VUmc)

Let’s Go Fysio

De Fysiovrienden, Eindhoven

Docent SOMT University of Physiotherapy, Amersfoort

09:55 – 10:45 uur

Manuele therapie bij migraine

Andreas Amons – Fysiotherapeut, Manueeltherapeut

Gezondheidscentra Haarlemmermeer, Hoofddorp

Docent SOMT University of Physiotherapy, Amersfoort

PHD student Amsterdam UMC (location VUmc)

10:45 – 11:05 uur

Koffiepauze

 

11:05 – 11:55 uur

Prognostische modellen bij nekpijn: ‘van wetenschap naar praktische vertaling’

Dr. Roel Wingbermuhle – Fysiotherapeut, Manueeltherapeut

Hoofd bachelor of Physiotherapy and Rehabilitation sciences SOMT University of Physiotherapy, Amersfoort

Fysiotherapie MSC Wingbermühle | Bol

 

11:55 – 12:50 uur

Lage rugpijn? Vergeet de context niet!

Drs. Ronald Kan – Fysiotherapeut, Manueeltherapeut, Klinisch Gezondheidswetenschapper

Docent SOMT University of Physiotherapy, Amersfoort

 

12:50 – 13:40 uur

Pauze

 

13:40 - 14:30 uur

 

 

Mystery speaker

 

14:30 – 15:20 uur

Manuele therapie bij kinderen

Dr. Jan Pool - Manueeltherapeut, Epidemioloog

Maatschap Pool/Pool-Goudzwaard

Lid Taskforce Spinal manipulation in Paediatric Population IFOMPT/IOPTP

15.20 – 15.40 uur

Koffiepauze

 

15.40 – 16:35

 

 

 

Complexiteit van nekpijn vanuit fysiotherapeutisch en manueel-therapeutisch perspectief

Dr. Martijn Stenneberg - Fysiotherapeut, Manueeltherapeut, Klinisch Epidemioloog. Raad van bestuur SOMT-University of Physiotherapy, Amersfoort Docent Vrije Universiteit Brussels

 
16.35 uur Afsluiting  

Werkvormen

Interactieve Lezingen

Eindniveau

De deelnemer heeft nieuwe wetenschappelijke en vakinhoudelijke inzichten en informatie over een breed scala aan onderwerpen binnen de manuele therapie.

Dagvoorzitter en sprekers

Dagvoorzitter:
Drs. Patrick Koekenbier
Fysiotherapeut, Manueeltherapeut, Klinisch Epidemioloog
Hoofd Opleiding Manuele Therapie SOMT University of Physiotherapy, Amersfoort
Docent-onderzoek Opleiding Fysiotherapie, HvA, Amsterdam

 

Sprekers

Drs. Stijn Willems - Fysiotherapeut, Manueeltherapeut
Stijn Willems is opgeleid als fysiotherapeut, manueeltherapeut (SOMT) en heeft zijn master of science Manuele Therapie aan de VUB. Stijn is sinds 2017 werkzaam als vaardigheidsdocent aan de opleiding Manuele Therapie aan SOMT-University of Physiotherapy en praktijkeigenaar en oprichter van fysiotherapiepraktijk ‘de Fysiovrienden’. Als PHD student bij Amsterdam UMC (location VUmc) doet Stijn onderzoek naar het Lumbaal Radiculair Syndroom. In 2023 heeft Stijn het Online programma ‘Let’s Go Fysio’ opgericht.
 
Dr. Roel Wingbermuhle – Fysiotherapeut, Manueeltherapeut
Roel Wingbermühle is gepromoveerd op het gebied van prognose van nekpijn. Hij voltooide zijn bacheloropleiding Fysiotherapie in 1984 aan de Academie voor Fysiotherapie, Rotterdam, en zijn opleiding Manuele Therapie in 1990 aan SOMT, Eindhoven. In 2010 behaalde hij zijn Master of Science in Manuele Therapie aan de Vrije Universiteit Brussel. Sinds 1985 is hij actief in zijn eerstelijns klinisch werk bij Fysiotherapie MSC Wingbermühle & Bol in Krimpen aan den IJssel en geeft hij onderwijs sinds 1992 aan de SOMT University of Physiotherapy in Amersfoort.
Op dit moment is hij Hoofd bachelor of Physiotherapy and Rehabilitation sciences SOMT University of Physiotherapy, Amersfoort
Drs. Ronald Kan – Fysiotherapeut, Manueeltherapeut, Klinisch Gezondheidswetenschapper
Ronald studeerde fysiotherapie aan de Hogeschool Groningen, waar hij in 1985 afstudeerde. Vanaf 1986-2023 was hij werkzaam als fysiotherapeut-manueeltherapeut in Revalidatiecentrum Heliomare. In 2013 behaalde hij zijn Master of Science in de Klinische Gezondheidswetenschappen aan de Universiteit van Utrecht. Sinds 2006 is Ronald werkzaam als tutor aan SOMT-University of Physiotherapie, waar hij zich nadrukkelijk bezighoudt met het ontwikkelen en geven van het ‘pijn-onderwijs’.
Andreas Amons – Fysiotherapeut, Manueeltherapeut
Andreas Amons is als manueel therapeut werkzaam in het Paramedisch Behandelcentrum Hoofdpijn te Hoofddorp en als docent verbonden aan de SOMT University of Physiotherapy. Bij Amsterdam UMC (locatie VUmc, afdeling huisartsgeneeskunde) doet hij zijn promotieonderzoek naar de effectiviteit van manuele therapie bij migraine.
 
 
Dr. Martijn Stenneberg - Fysiotherapeut, Manueeltherapeut, Klinisch Epidemioloog
Martijn Stenneberg voltooide zijn bacheloropleiding fysiotherapie in 2002 aan de Hogeschool van Amsterdam. Na zijn afstuderen werkte hij van 2002 tot 2013 in een particuliere praktijk in Heemstede. In deze periode startte hij de opleiding manuele therapie aan SOMT, waar hij direct na cum laude afstuderen in 2008, begon als tutor met lesgeven. Hij startte vervolgens in 2009 de Master Evidence Based Practice in Health Care aan de Universiteit aan Amsterdam, om daar in 2011 af te studeren als klinisch epidemioloog. In datzelfde jaar is hij ook gestart met zijn promotieonderzoek aan de Universiteit van Maastricht in samenwerking met SOMT. In 2013 werd hij benoemd tot hoofd van de masteropleiding manuele therapie van SOMT. In 2021 promoveerde hij met het proefschrift getiteld ‘Exploring functional limitations in people with traumatic and nontraumatic neck pain’. Sinds april 2021 is hij aangesteld als titularis ‘evidence based klinisch redeneren in de manuele therapie’ aan de Universiteit Brussel. Sinds 2023 is Martijn lid van de Raad van Bestuur van SOMT-University of Physiotherapy.
 
Dr. Jan Pool - Manueeltherapeut, Epidemioloog
Maatschap Pool/Pool-Goudzwaard
Lid Taskforce Spinal manipulation in Paediatric Population IFOMPT/IOPTP

Cursusdata

  • Woensdag 9 oktober 2024 van 09.00 - 17.00 uur

Tijdsbesteding

  • Contactdagen: 1
  • Contacturen: 6 uur per dag

Aanwezigheidsplicht

Wij hanteren een aanwezigheidsplicht van 100%. Om in aanmerking te komen voor de accreditatiepunten en het deelname certificaat dient de cursist alle dagen aanwezig te zijn en een eventuele verwerkingsopdracht voldoende afgerond te hebben.

Accreditatie

Deze vakinhoudelijke cursus is geaccrediteerd (6 punten) bij het Kwaliteitshuis Fysiotherapie voor het kwaliteitsregister:

  • KRF NL (KNGF) : Algemeen Fysiotherapeut, Manueeltherapeut
  • SKF (Keurmerk)

Lunch

De lunch is bij deze cursus inbegrepen en zal via een externe cateraar verzorgd worden.

Locatie

SOMT University of Physiotherapy

N.B. Deze Lifelong learning activiteit vindt doorgang bij voldoende deelname. In geval van annulering worden inschrijvers tijdig op de hoogte gesteld.

Ben je lid van alumnivereniging VASTUS? Dan ontvang je 10% korting op alle LLL events. Alle betalingen van Lifelong Learning cursussen gaan momenteel op rekening.