Home Nieuws Nieuwspagina

Kennisdag ‘Actuele ontwikkelingen in de manuele therapie’

05 juni 2024
Kennisdag ‘Actuele ontwikkelingen in de manuele therapie’

Duur: 1 dag

Samenvatting

In één dag de nieuwste ontwikkelingen en inzichten binnen de manuele therapie! Met deze kennisdag bieden we een reeks van boeiende onderwerpen voor de fysiotherapeut en de manueeltherapeut. We beginnen de kennisdag met "De radiculaire realiteit!", waarin we de nieuwste inzichten, feiten en fabels rondom het lumbosacraal radiculair syndroom belichten. Vervolgens maken we een vergelijking tussen traditionele en innovatieve fysiotherapie voor nekpijn. We stellen hierbij de vraag 'Wat helpt beter?'.
 
We verkennen daarna prognostische modellen bij nekpijn, met de focus op de overgang van wetenschap naar praktische toepassing. In "Lage rugpijn? Vergeet de context niet!" benadrukken we het belang van contextuele factoren bij het begrijpen van lage rugpijn. Na de lunch gaan we in op de complexiteit van nekpijn, belicht vanuit het perspectief van zowel de fysiotherapeut als van de manueeltherapeut. We sluiten de kennisdag af met twee onderwerpen die zich richten op specifieke toepassingen van de manuele therapie. Bij "Manuele therapie bij migraine" gaan we in op deze benadering voor migrainebehandeling, terwijl we bij "Manuele therapie bij Kinderen" de rol ervan bij kinderzorg onderzoeken. Kortom, een kennisdag waarin we een veelzijdig inzicht in actuele ontwikkelingen binnen de manuele therapie bieden! Schrijf je dus snel in.

Doelstellingen

Kennisoverdracht, Netwerken, Reflectie op Praktijk, Bewustwording van Nieuwe Ontwikkelingen, Bevordering van Evidence-Based Practice, Bevordering van Discussie

Competentiegebieden

Fysiotherapeutisch handelen, Kennis delen en wetenschap beoefenen, Professioneel handelen.

Daprogramma kennisdag (onder voorbehoud van wijzigingen)

08.30 – 09.00 uur

Ontvangst

09.00 – 09:50 uur

 

De radiculaire realiteit! Een blik op de nieuwste inzichten, feiten en fabels rondom het lumbosacraal radiculair syndroom

 

Drs. Stijn Willems - Fysiotherapeut, Manueeltherapeut

 

PHD student bij Amsterdam UMC (location VUmc)

Let’s Go Fysio

De Fysiovrienden, Eindhoven

Docent SOMT University of Physiotherapy, Amersfoort

09:50 – 10:40 uur

Traditionele versus innovatieve fysiotherapie: wat helpt beter bij nekpijn?

A/Professor Dr. Wendy Scholten-Peeters - Fysiotherapeut, Manueeltherapeut

 

Faculty Behavioural and Movement Sciences, Vrije Universiteit Amsterdam

Docent SOMT University of Physiotherapy, Amersfoort

10:40 – 11:00 uur

Koffiepauze

11:00 – 11:50 uur

Prognostische modellen bij nekpijn: ‘van wetenschap naar praktische vertaling’

Dr. Roel Wingbermuhle – Fysiotherapeut, Manueeltherapeut

 

Hoofd bachelor of Physiotherapy and Rehabilitation sciences SOMT University of Physiotherapy, Amersfoort

Fysiotherapie MSC Wingbermühle | Bol

11:50 – 12:40 uur

Lage rugpijn? Vergeet de context niet!

Drs. Ronald Kan – Fysiotherapeut, Manueeltherapeut, Klinisch Gezondheidswetenschapper

 

Docent SOMT University of Physiotherapy, Amersfoort

12:40 – 13:30 uur

Pauze

13:30 - 14:20 uur

 

 

 

 

 

Complexiteit van nekpijn vanuit fysiotherapeutisch en manueel-therapeutisch perspectief

Dr. Martijn Stenneberg - Fysiotherapeut, Manueeltherapeut, Klinisch Epidemioloog

 

Raad van bestuur SOMT-University of Physiotherapy, Amersfoort

Docent Vrije Universiteit Brussels

14:20 – 15:10 uur

Manuele therapie bij migraine

Andreas Amons – Fysiotherapeut, Manueeltherapeut

 

Gezondheidscentra Haarlemmermeer, Hoofddorp

Docent SOMT-University of Physiotherapy, Amersfoort

PHD student Amsterdam UMC (location VUmc)

15.10 – 15.30 uur

Koffiepauze

15.30 – 16:30

 

 

 

 

 

 

16:30 uur

Manuele therapie bij kinderen

Dr. Jan Pool - Manueeltherapeut, Epidemioloog

 

Maatschap Pool/Pool-Goudzwaard

Lid Taskforce Spinal manipulation in Paediatric Population IFOMPT/IOPTP

 

Afsluiting

Werkvormen

Interactieve Lezingen

Eindniveau

De deelnemer heeft nieuwe wetenschappelijke- en vakinhoudelijke inzichten en informatie over een breed scala aan onderwerpen binnen de manuele therapie.

Dagvoorzitter en sprekers

Dagvoorzitter:
Drs. Patrick Koekenbier
Fysiotherapeut, Manueeltherapeut, Klinisch Epidemioloog
Hoofd Opleiding Manuele Therapie SOMT University of Physiotherapy, Amersfoort
Docent-onderzoek Opleiding Fysiotherapie, HvA, Amsterdam

 

Sprekers:

Drs. Stijn Willems - Fysiotherapeut, Manueeltherapeut
Stijn Willems is opgeleid als fysiotherapeut, manueeltherapeut (SOMT) en heeft zijn master of science Manuele Therapie aan de VUB. Stijn is sinds 2017 werkzaam als vaardigheidsdocent aan de opleiding Manuele Therapie aan SOMT-University of Physiotherapy en praktijkeigenaar en oprichter van fysiotherapiepraktijk ‘de Fysiovrienden’. Als PHD student bij Amsterdam UMC (location VUmc) doet Stijn onderzoek naar het Lumbaal Radiculair Syndroom. In 2023 heeft Stijn het Online programma ‘Let’s Go Fysio’ opgericht.

 

A/Professor Dr. Wendy Scholten-Peeters - Fysiotherapeut, Manueeltherapeut
Wendy heeft een fysiotherapie achtergrond en behaalde in 1996 haar Master degree in Manual Therapy (summa cum laude) aan de Vrije Universiteit Brussel, België. Zij promoveerde in 2004 op het onderzoek  ‘Whiplash and its management’ aan de Katholieke Universiteit Nijmegen, Centre for Quality of Care Research. In de periode van 1996 tot en met 2008, was zij docent aan de Vrije Universiteit Brussel en gastdocent aan de Universiteit Genua, Italië. Zij werkte in deze periode ook als manueel-fysiotherapeut in het ‘Rugcentrum’ Uden en startte in 2005 als docent aan de SOMT University of Physiotherapy. Van 2009 tot en met 2014, werkte Wendy als senior onderzoeker aan het lectoraat ‘Diagnostiek’ aan de Avans Hogeschool, Breda en het Erasmus MC, Rotterdam. Sinds 2014 werkt zij als Associate Professor aan de Faculteit der Gedrags- en Beweginsgwetenschappen, Vrije Universiteit Amsterdam.

 

Dr. Roel Wingbermuhle – Fysiotherapeut, Manueeltherapeut
Roel Wingbermühle is gepromoveerd op het gebied van prognose van nekpijn. Hij voltooide zijn bacheloropleiding Fysiotherapie in 1984 aan de Academie voor Fysiotherapie, Rotterdam, en zijn opleiding Manuele Therapie in 1990 aan SOMT, Eindhoven. In 2010 behaalde hij zijn Master of Science in Manuele Therapie aan de Vrije Universiteit Brussel. Sinds 1985 is hij actief in zijn eerstelijns klinisch werk bij Fysiotherapie MSC Wingbermühle & Bol in Krimpen aan den IJssel en geeft hij onderwijs sinds 1992 aan de SOMT University of Physiotherapy in Amersfoort.
Op dit moment is hij Hoofd bachelor of Physiotherapy and Rehabilitation sciences SOMT University of Physiotherapy, Amersfoort

 

Drs. Ronald Kan – Fysiotherapeut, Manueeltherapeut, Klinisch Gezondheidswetenschapper
Ronald studeerde fysiotherapie aan de Hogeschool Groningen, waar hij in 1985 afstudeerde. Vanaf 1986-2023 was hij werkzaam als fysiotherapeut-manueeltherapeut in Revalidatiecentrum Heliomare. In 2013 behaalde hij zijn Master of Science in de Klinische Gezondheidswetenschappen aan de Universiteit van Utrecht. Sinds 2006 is Ronald werkzaam als tutor aan SOMT-University of Physiotherapie, waar hij zich nadrukkelijk bezighoudt met het ontwikkelen en geven van het ‘pijn-onderwijs’.

 

Dr. Martijn Stenneberg - Fysiotherapeut, Manueeltherapeut, Klinisch Epidemioloog
Martijn Stenneberg voltooide zijn bacheloropleiding fysiotherapie in 2002 aan de Hogeschool van Amsterdam. Na zijn afstuderen werkte hij van 2002 tot 2013 in een particuliere praktijk in Heemstede. In deze periode startte hij de opleiding manuele therapie aan SOMT, waar hij direct na cum laude afstuderen in 2008, begon als tutor met lesgeven. Hij startte vervolgens in 2009 de Master Evidence Based Practice in Health Care aan de Universiteit aan Amsterdam, om daar in 2011 af te studeren als klinisch epidemioloog. In datzelfde jaar is hij ook gestart met zijn promotieonderzoek aan de Universiteit van Maastricht in samenwerking met SOMT. In 2013 werd hij benoemd tot hoofd van de masteropleiding manuele therapie van SOMT. In 2021 promoveerde hij met het proefschrift getiteld ‘Exploring functional limitations in people with traumatic and nontraumatic neck pain’. Sinds april 2021 is hij aangesteld als titularis ‘evidence based klinisch redeneren in de manuele therapie’ aan de Universiteit Brussel. Sinds 2023 is Martijn lid van de Raad van Bestuur van SOMT-University of Physiotherapy.

 

Andreas Amons – Fysiotherapeut, Manueeltherapeut
Andreas Amons is als manueel therapeut werkzaam in het Paramedisch Behandelcentrum Hoofdpijn te Hoofddorp en als docent verbonden aan de SOMT University of Physiotherapy. Bij Amsterdam UMC (locatie VUmc, afdeling huisartsgeneeskunde) doet hij zijn promotieonderzoek naar de effectiviteit van manuele therapie bij migraine.
 
Dr. Jan Pool - Manueeltherapeut, Epidemioloog
Maatschap Pool/Pool-Goudzwaard
Lid Taskforce Spinal manipulation in Paediatric Population IFOMPT/IOPTP

Cursusdata

  • Woensdag 5 juni 2024 van 09.00 - 17.00 uur

Tijdsbesteding

  • Contactdagen: 1
  • Contacturen: 6 uur per dag

Aanwezigheidsplicht

Wij hanteren een aanwezigheidsplicht van 100%. Om in aanmerking te komen voor de accreditatiepunten en het deelname certificaat dient de cursist alle dagen aanwezig te zijn en een eventuele verwerkingsopdracht voldoende afgerond te hebben.

Accreditatie

Deze vakinhoudelijke cursus is in aanvraag bij het Kwaliteitshuis Fysiotherapie voor het kwaliteitsregister :

  • KRF NL (KNGF) : Algemeen Fysiotherapeut, Manueeltherapeut
  • SKF (Keurmerk)

Lunch

De lunch is bij deze cursus inbegrepen en zal via een externe cateraar verzorgd worden.

Locatie

SOMT University of Physiotherapy