Home Nieuws Nieuwspagina

Nieuwe inzichten aspecifieke schouderpijn: klinisch redeneren & vaardigheden

06 november 2024
Nieuwe inzichten aspecifieke schouderpijn: klinisch redeneren & vaardigheden
Duur: 2 dagen
Ingangsniveau: (Master) Manueeltherapeut
Investering: € 570,-
Doelgroep: (Master) Manueeltherapeut.

Samenvatting

Deze tweedaagse cursus sluit aan op de recente inzichten en veranderende concepten met betrekking tot schouderpijn. Aan de hand van casuïstieken en korte responsiecolleges bespreken we deze nieuwe inzichten, gevolgd door uitgebreide praktische training van de relevante mobilisaties en manipulaties. 

Het Subacromiaal Impingementsyndroom wordt losgelaten en vervangen door Aspecifieke Schouderpijn of Rotator Cuff Related Shoulder Pain. Wat is de impact van deze nieuwe inzichten op het klinisch redeneren en het toepassen van vaardigheden binnen de manueel therapeutische context? 

Het klinisch redeneren neemt een centrale plaats in tijdens de deze cursus, waarbij we zowel diagnostiek als therapie aan bod laten komen.

Competentiegebieden

Tijdens de cursus werken we aan de volgende competenties:

  1. Methodisch handelen:
    1. Diagnostisch proces;
    2. Therapeutisch proces;
    3. Prognostisch redeneren.
  2. Verrichtingen:
    1. Specifieke manueel diagnostische vaardigheden;
    2. Specifieke manueel therapeutische vaardigheden;
    3. HVT-technieken.
  3. Samenwerken:
    1. In relatie tot medisch specialisten;
    2. In relatie tot andere paramedici;
    3. In relatie tot de huisarts.
    4. In relatie tot collega FT-specialisten
  4. Professioneel handelen:
    1. In relatie tot het kennen de grenzen van het competentieprofiel van de manueel therapeut;
    2. Gericht op het leveren van integere, hoogstaande cliëntenzorg.

Korte inhoud

Dag 1: Verschuiving van concepten, diagnostiek en manueel therapeutische diagnose
Dag 1 zal starten met een responsiecollege waarin recente literatuur wordt besproken. De transitie van ‘subacromiaal impingementsyndroom’ of ‘subacromiaal pijnsyndroom’ naar ‘aspecifieke schouderpijn’ (ASP) staat hierbij centraal. Het framework ‘aspecifieke schouderpijn’ van Ristori et al. wordt hierbij als handvat genomen (“Towards an integrated clinical framework for patient with shoulder pain”). Er is tijdens het college ruimte voor vragen en discussie. Vanuit casuïstiek zal vervolgens het klinisch redeneerproces worden gestart. De invloed van de transitie naar ASP is hierbij leidend. Diagnostische vaardigheden worden gedemonstreerd en praktisch geoefend. Hier wordt ruim voldoende tijd voor genomen. We sluiten de dag af met een volledige manueel therapeutische diagnose in lijn met de nieuwe inzichten rondom ASP. Op dag 2 wordt gestart met therapie.
 
Dag 2: Prognostisch redeneren, effectiviteit manuele therapie en therapeutische vaardigheden
Als vervolg op dag 1 zal dag 2 in het teken staan van therapie. Aan de hand van een responsiecollege wordt recente literatuur gepresenteerd op gebied van effectiviteit van manuele therapie (en fysiotherapie) en de relevantie hiervan voor de praktijk. De transitie naar ASP is ook nu weer van groot belang. Veranderende inzichten rondom scapula dyskinesie, de rol van manuele vaardigheden en HVT-technieken worden bediscussieerd. Vanuit de op dag 1 gevormde manueel therapeutische diagnose wordt een behandelplan opgesteld waarin alle elementen van de nieuwe inzichten rondom aspecifieke schouderpijn worden meegenomen. Prognostisch redeneren zal hierbij centraal staan. Therapeutische vaardigheden (zowel mobilisaties als HVT-technieken) worden uitgebreid geoefend. Na dit dagdeel ben je in staat om, op basis van het startpunt ASP, een gericht, patiënt specifiek behandelprogramma vorm te geven.
 
Vaardigheden:
Tijdens de practica kun je minimaal de volgende vaardigheden verwachten:
  1. Mobilisaties van het glenohumerale gewricht
  2. Mobilisaties en manipulaties van het AC gewricht
  3. Mobilisaties van de schoudergordel (inclusief het scapulo-thoracale glijvlak)
  4. Mobilisaties en manipulaties van de laag cervicale wervelkolom en CTO
  5. Mobilisaties en manipulaties van de costovertebrale gewrichten

Werkvormen

De lesdagen zullen voornamelijk bestaan uit werkgroep activiteiten en practica waarbij klinisch redeneren en vaardigheidstraining elkaar afwisselen. Achtergrondinformatie zal worden gepresenteerd door middel van interactieve responsiecolleges om de discussie rondom de transitie naar ASP op gang te brengen.

Eindniveau

Na afloop bent je in staat om de nieuwe inzichten rondom aspecifieke schouderpijn toe te passen in de praktijk, zowel in het kader van het diagnostisch als het therapeutisch proces.

Zelfstudie / voorbereiding

Zelfstudie zal voornamelijk bestaan uit het bestuderen van relevante literatuur, het formuleren van vragen ten behoeve van het responsiecollege en het bestuderen van de anatomie en pathofysiologie van de schouder.

Verwerkingsopdracht

De verwerking zal bestaan uit het toepassen en integreren van de opgedane kennis in de dagelijkse praktijk en het formuleren van klinische dilemma’s/vraagstukken op basis van het werken met deze inzichten.

Docent

Erik Meijer
Erik Meijer is fysiotherapeut en manueel therapeut (MSc). Daarnaast heeft hij gezondheidswetenschappen gestudeerd aan de Vrije Universiteit Brussel, met als hoofdvakken Advanced Anatomy, Biomechanics en Medical Imaging. Hij is sinds 8 jaar werkzaam als docent aan de SOMT University, o.a. als vaardigheidsdocent en kennisdomeindeskundige in de module Extremiteiten. Daarnaast is hij praktijkhouder in een gezondheidscentrum te Amersfoort.

Cursusdata

  • Woensdag 6 november 2024 van 09.00 - 17.00 uur
  • Woensdag 20 november 2024 van 09.00 - 17.00 uur

Tijdbesteding

De totale tijdsbesteding voor deze scholing bedraagt 18 uur:

  • 2 contactdag(en) a 6 uur (totaal 12 uur)
  • Zelfstudie: 2 uur per dag (totaal 4 uur)
  • Verwerkingsopdracht: 1 uur per dag (totaal 2 uur)

Aanwezigheidsplicht

Wij hanteren een aanwezigheidsplicht van 100%. Om in aanmerking te komen voor de accreditatiepunten en het deelname certificaat dient de cursist alle dagen aanwezig te zijn en een eventuele verwerkingsopdracht voldoende afgerond te hebben.

Accreditatie

Deze vakinhoudelijke cursus is in aanvraag bij het Kwaliteitshuis Fysiotherapie voor het kwaliteitsregister :

  • KRF NL (KNGF) : Manueeltherapeut
  • SKF (Keurmerk)

Lunch

De lunch is bij deze cursus inbegrepen en zal via een externe cateraar verzorgd worden.

Locatie

SOMT University of Physiotherapy

N.B. Deze Lifelong learning activiteit vindt doorgang bij voldoende deelname. In geval van annulering worden inschrijvers tijdig op de hoogte gesteld.

Ben je lid van alumnivereniging VASTUS? Dan ontvang je 10% korting op alle LLL events. Alle betalingen van Lifelong Learning cursussen gaan momenteel op rekening.